Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Lipofilling
Terug naar bovenliggende pagina

Lipofilling

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft besloten tot een lipofilling. In deze folder leest u hoe wat het is, hoe de operatie gaat en hoe u zich voorbereidt. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat van de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Lipofilling

Bij een lipofilling haalt de plastisch chirurg vet uit uw lichaam weg. Dit heet liposuctie. In dezelfde operatie brengt de arts het vet ergens anders terug. Dit het lipofilling. Deze operatie is bedoeld om de vorm en contouren van uw lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld na een borstreconstructie, bij aangeboren afwijkingen of bij littekens.

Operatie in het kort

De plastisch chirurg gebruikt vaak vet uit de buikregio rond de navel of van de flanken. Daarvoor gebruikt de plastisch chirurg eigen vetweefsel. Dit is om een afweerreactie van het lichaam te voorkomen.

Er kan niet te veel vet in 1 keer worden gebruikt. Voor een goed resultaat zijn soms meerdere behandelingen nodig. Ook omdat het lichaam een deel van het ingebrachte vet afbreekt (20 tot 50 procent).

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. De operatie is weinig belastend en uw wonden herstellen snel.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u op de operatie voor te bereiden. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Preoperatief spreekuur

U krijgt eerst een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Medicijnen

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet vóór de operatie namelijk worden gestopt.
  • 1 dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.

Ondergoed 

  • Het is verstandig om na de operatie een strak correctiebroekje of step-in te dragen. U kunt deze kopen bij een lingeriewinkel. Dit helpt om zwellingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het correctiebroekje of de step-in graag meenemen op de dag van operatie.

  • Bij een operatie aan de borst is het verstandig een sportbeha te dragen. Neem alstublieft een sport-bh mee op de dag van de operatie.

De operatie

Lipofilling gebeurt onder narcose. Eerst wordt er met kleine sneetjes een canule (buisje) onder uw huid geplaatst. Daarna wordt voldoende vetweefsel via de canule verzameld. De wondjes worden daarna met enkele oplosbare hechtingen gesloten. Daarna worden ze met een pleister afgeplakt. Dan volgt de lipofilling. De plastisch chirurg plaatst de vetcellen op de plaatsen waar u meer volume wilt.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Daarna gaat u naar de afdeling Dagbehandeling. Normaal gesproken gaat u op de dag van de operatie weer naar huis.

Het resultaat

Na de lipofilling is het resultaat direct zichtbaar. Houdt u er wel rekening mee dat een deel van het vetweefsel vaak weer verdwijnt. Hierdoor is het definitieve resultaat pas na 3 maanden te beoordelen. Hoeveel vetweefsel in de eerste maanden verdwijnt, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de plaats waar het weefsel is ingebracht.

Weer naar huis

Thuis mag u na de operatie gewoon weer douchen. U mag alle activiteiten uitvoeren zolang u geen klachten heeft.

Ondergoed

Na de operatie draagt u het corrigerend broekje en/of de sportbeha de eerste 2 weken dag en nacht. Hierna nog 2 weken alleen overdag.

Paracetamol 

Het behandelde gebied is na de ingreep vaak blauw en gezwollen. Dit duurt vaak 3 tot 4 weken. Heeft u pijn? Neem dan maximaal 4 keer per dag paracetamol (1000 milligram per keer).

Mogelijke complicaties

Na een lipofilling zijn er bijna nooit complicaties. Er is een kleine kans op een nabloeding of een infectie. De huid wordt dan rood, warm en pijnlijk en u krijgt koorts. Neem bij klachten of vragen altijd contact op met de plastisch chirurg.

Controle

  • 2 weken na de operatie gaat u naar spreekuur van de verpleegkundige. Dit spreekuur is op de polikliniek Plastische Chirurgie. De verpleegkundige controleert uw wondjes. Als het nodig is, worden de pleisters en hechtingen verwijderd. Zodra uw wonden zijn genezen, is het goed uw littekens in te smeren met wat vaseline of een crème. Dit kan helpen uw littekens zo soepel mogelijk te laten genezen.
  • 8 weken na uw bezoek aan de verpleegkundige gaat u naar het spreekuur van uw plastisch chirurg. De plastisch chirurg beoordeelt het resultaat van de behandeling. Als er een vervolgbehandeling nodig is, dan is dat pas na een aantal maanden mogelijk. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.

Tot slot

Voor directe vragen aan de verpleegkundige kunt u op alle doordeweekse dagen tussen 08.30 en 09.30 contact opnemen met nummer (050) 524 7027

Versie: 20160035 Lipofilling 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.