Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Laserbehandeling van het oog (poliklinische laserbehandeling)
Terug naar bovenliggende pagina

Laserbehandeling van het oog (poliklinische laserbehandeling)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U hebt een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde voor een laserbehandeling. Hier leest u wat een laserbehandeling van het oog is en hoe de behandeling gaat. Ook wordt uitgelegd wat de voordelen van een laserbehandeling zijn. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw oogarts.

Laserbehandeling van het oog

Het woord laser is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser is een soort speciale gloeilamp met een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal. Via een microscoop kan deze lichtstraal op het oog gericht worden. Zo kan er een klein brandplekje worden gemaakt of weefsel worden weggesneden.

Er zijn verschillende soorten lasers. De lichtstraal van die lasers verschillen in kleur en sterkte. In de oogheelkunde worden vooral de Argon-laser, de Yag-laser en de Excimerlaser gebruikt. De Excimerlaser (voor de behandeling van refractieafwijkingen) wordt in deze folder niet besproken. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

De voordelen van een laserbehandeling

In vergelijking met een operatie biedt een laserbehandeling een paar belangrijke voordelen. Het oog hoeft niet te worden geopend en er is dus geen gevaar voor infectie. Een laserbehandeling is minder pijnlijk en kan daarom meestal poliklinisch gebeuren. U hoeft dus niet worden opgenomen in het ziekenhuis. Door de dunne lichtstraal is het mogelijk heel precies te werken. Daarom wordt de laserbehandeling veel gebruikt de oogheelkunde.

Welke ziekten kunnen met laser worden behandeld?

Er zijn een paar ziekten en aandoeningen die goed met een laser kunnen worden behandeld.

Suikerziekte in het oog

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan zorgen voor afwijkingen aan het netvlies. Dat heet diabetische retinopathie. Met laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of te stoppen (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te houden. Meestal zijn er 1 of een paar laserbehandelingen nodig. Omdat de beschadiging van het netvlies door suikerziekte meestal langere tijd doorgaat, kan een extra behandeling later nodig zijn.

Nastaar

Na een staaroperatie (cataract operatie) kan de staar weer voor een deel terugkomen. Uw gezichtsscherpte wordt dan weer minder. Dat heet nastaar. Met de Yag-laser kan in een paar minuten pijnloos een gaatje in de nastaar gesneden worden, waardoor de nastaar weer verdwijnt.

Scheurtjes in het netvlies

Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating (ablatio retinae). Dit kan worden verholpen door de gaatjes of scheuren vast te zetten met een laser. Heeft het netvlies helemaal losgelaten, dan kan de laser niet meer worden gebruikt. Dan moet u worden geopereerd.

Hoge oogdruk

Hoge oogdruk kan leiden tot een beschadiging van de oogzenuw. Dit heet een glaucoom. Een glaucoom zorgt ervoor dat u steeds minder ziet. Het leidt uiteindelijk tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben. Bij het open kamerhoek glaucoom kan met de Argon-laser de afvoer van het oog vergroot worden (lasertrabeculoplastiek). Deze behandeling is vrijwel pijnloos. Bij het gesloten kamerhoek glaucoom wordt de afvoer van het oog vrij gemaakt door met de Yag-laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser iridotomie). Ook deze behandeling is pijnloos.

Andere aandoeningen

Andere afwijkingen aan het netvlies kunnen verholpen worden met laserbehandeling, meestal met de Argon-laser. Meestal is het doel van de behandeling om een verdere verslechtering van het zien te voorkomen. Hoe vaak een behandeling moet plaatsvinden, hangt af van de aandoening. Het is heel belangrijk dat u eerst met uw oogarts bespreekt wat u kan verwachten.

De behandeling

U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. Op de polikliniek wordt de pupil meestal met oogdruppels wijd gemaakt. Daarvoor moet u tenminste een half uur voor de behandeling aanwezig zijn. Het oog wordt verdoofd door een druppel of een injectie met verdovende vloeistof achter het oog.

Bij de behandeling wordt bijna altijd een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens gericht op de afwijking die behandeld moet worden. Dit kan soms pijnlijk voelen. De lichtflitsen van de laser worden vaak als vervelend ervaren.

Direct na de behandeling ziet u meestal minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels. Soms wordt een oogverband met oogzalf aangebracht om het oog rust te geven. U mag daarom niet zelf autorijden. Het is belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

Als u pijn heeft na de behandeling mag u paracetamol nemen. Als u uw oog dichthoudt, komt het tot rust. Als de pijn langer dan 12 uur duurt, neemt u contact op met uw oogarts.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt 15 tot 45 minuten.

Contact                                                              

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis, via tel. (050) 5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis, via tel. (050) 5245245.

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.