Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Kinderen op bezoek op de Intensive Care (IC)
Terug naar bovenliggende pagina

Kinderen op bezoek op de Intensive Care (IC)

Folder

Inleiding

Als er een familielid op de Intensive Care (IC) is opgenomen, kan dat voor kinderen heel spannend zijn. Ze willen graag weten wat er aan de hand is. Kinderen hebben vaak goed door dat er iets is, maar begrijpen soms nog niet precies wat. Het is belangrijk om kinderen een opname in het ziekenhuis goed uit te leggen. Dat helpt bij het verwerken van de gebeurtenissen. Om die reden zijn kinderen welkom op de IC. Het is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op wat er te zien en horen is op de IC.

Hoe bereid ik mijn kind voor op een bezoek aan de IC?

Een bezoek aan de IC kan voor een kind indrukwekkend zijn. Voor hun verwerking is het belangrijk dat ze voor een bezoek goed voorbereid zijn. Het beste is om dit in hun eigen omgeving te doen, omdat dit veilig en vertrouwd is.

Zien en horen

Tijdens een IC-bezoek is er veel te zien. Er zijn veel apparaten, kabeltjes en buisjes. Ook zijn er allerlei geluiden te horen. Vertel het kind hierover voordat jullie op bezoek komen. Ook is het belangrijk om te vertellen als een patiënt beademd wordt. U kunt vertellen dat het buisje in de mond helpt met ademen, maar dat de patiënt daarom niet kan praten. Als de patiënt in slaap wordt gehouden met medicatie, dan is dat goed om te vertellen. Zo is uw kind ook hierop voorbereid.

Een familielid kan er door de ziekte anders uitzien dan uw kind gewend is. Probeer uw kind hierop voor te bereiden. Het kan helpen om de dag voor het bezoek een foto te maken van de patiënt en de IC, zodat uw kind weet hoe alles eruit ziet.

Vragen en vertellen

Het is heel goed om uw kind vragen te laten stellen. Beantwoord deze vragen eerlijk en begrijpelijk. Het is moeilijk om een kind te vertellen dat een familielid ernstig ziek is. Het is belangrijk om toch zo duidelijk en eerlijk mogelijk te zijn. Het is niet verstandig om het minder erg te maken voor het kind, vertel het liever zoals het is. Het kind moet op u kunnen vertrouwen.

Helpen en voorbereiden

Overleg met de verpleegkundige over het bezoek en zorg voor een goed moment. De verpleegkundige kan u helpen bij de voorbereiding. Ook kan de verpleegkundige uw kind ondersteunen tijdens het bezoek. U kunt het beste overdag op bezoek komen. Dan heeft uw kind na het bezoek tijd om te praten en te spelen, en niet direct naar bed gaat.

Vindt uw kind het spannend om langs te komen op de IC? Dan kunt u bijvoorbeeld eerst op bezoek komen in het ziekenhuis. En bij een volgend bezoek pas naar de IC te gaan.

Ondersteunende materialen

Om het kind te helpen, zijn er boeken in het ziekenhuis. Die mag u lenen. Voor alle leeftijden zijn er boeken. U kunt de verpleegkundige hiernaar vragen.

Ook kunt u samen naar het filmpje kijken dat op YouTube staat: Lucas gaat intensief.

Wat kan ik het beste doen tijdens een bezoek?

De meeste kinderen die op bezoek komen op de IC zijn heel open. Ze stellen bijvoorbeeld allemaal vragen. Er zijn ook kinderen die stilletjes rondkijken. Het is belangrijk dat u met uw kind mee gaat.

Samen met de verpleegkundige kunt u uw kind tijdens het (eerste) bezoek begeleiden. Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld helpen om vragen te beantwoorden. U kunt vertellen dat uw kind tegen de patiënt mag praten en diegene mag aanraken.

Is er een zelfgemaakte tekening of een foto van uw kind meegenomen? Dan kunt u die samen ophangen.

Er komen veel indrukken binnen tijdens een bezoek. Daarom is het verstandig om kort op bezoek te komen. Vaak is een bezoek van ongeveer 10 minuten lang genoeg. Voor sommige kinderen is alleen een blik vanuit de deuropening eerst voldoende.

Reacties van het kind na een bezoek

Op kinderen kan een bezoek aan de IC veel indruk maken. Het is goed om uw kind na het bezoek de tijd te geven om alles te verwerken. Het is best mogelijk dat uw kind niet veel vertelt over het bezoek. Er de volgende dag over praten helpt dan. Vraag bijvoorbeeld of het allemaal duidelijk is en of er nog vragen zijn. Kinderen kunnen het lastig vinden om over de situatie te praten en om het onder woorden te brengen. Het is goed voor ze om het op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld door te spelen of te tekenen.

Het kan zijn dat uw kind zich na het bezoek zich anders gedraagt. Ze kunnen stiller of juist levendiger worden, maar ook hun spel kan veranderen. Dit gedrag is normaal en duurt vaak niet lang. Als het toch veel langer duurt, kunt u hulp inschakelen via bijvoorbeeld de huisarts.

Soms hebben kinderen een schuldgevoel over het zieke familielid. En denken ze bijvoorbeeld: ‘Papa is ziek geworden omdat ik stout ben geweest’. Neem dit soort gedachten altijd serieus. Geef ruimte aan het kind om dit te vertellen en leg ook uit duidelijk uit dat het niet de schuld is van uw kind.

Dagelijks leven

Het is belangrijk om het dagelijks leven weer zo veel mogelijk op te pakken. Dit geeft kinderen een gevoel van veiligheid en het zorgt voor afleiding. Het kan helpen dat belangrijke personen in hun omgeving op de hoogte zijn van de situatie. Denk hierbij aan school, het kinderdagverblijf of de gastouder.

Wel of niet naar de IC?

U hoort vast van verschillende mensen dat het niet verstandig is om uw kind mee te nemen naar de IC. Anderen vinden het juist belangrijk om dat wel te doen. Er is geen kant-en-klaar antwoord op de vraag of het verstandig is om uw kind wel of niet mee te nemen naar de IC. Vaak hangt het af van de leeftijd en hoe goed het kind de patiënt kent. Een goede voorbereiding en de juiste begeleiding is altijd heel belangrijk. Het is daarom heel verstandig om dit met de verpleegkundige te overleggen.

Versie: 20190021 Kinderen op bezoek op de Intensive Care 2023-08

Specialisme: Intensive Care
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.