Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. JAK-remmers of Biologicals screening
Terug naar bovenliggende pagina

JAK-remmers of Biologicals screening

Folder

Inleiding

Mogelijk start u binnenkort met een Biological of JAK-remmer. Eerst moet onderzocht worden of dit mogelijk is. U mag deze medicatie namelijk alleen gebruiken als u geen hepatitis B/C of tuberculose (TBC) heeft. In deze folder leest u informatie over de medicatie en het onderzoek naar hepatitis en TBC. Ook leest u hoe u aan de medicatie komt en hoe u deze gebruikt. Tot slot krijgt u informatie over de controle bij de reumatoloog.

Onderzoek (screening)

U krijgt het onderzoek voordat u met één van deze Biologicals of JAK-remmers start:

  • Amgevita
  • Erelzi
  • Cimzia
  • Simponi
  • Roactemra
  • Orencia
  • Stelara
  • Cosentyx
  • Rituximab
  • Xeljanz
  • Olumiant
  • Jyseleca
  • Kevzara

Hepatitis

Uw bloed moet gecontroleerd worden op hepatitis. Hiervoor krijgt u een formulier mee. Met dit formulier gaat u naar het laboratorium voor bloedonderzoek.

TBC

U moet een vragenlijst invullen. Soms is het nodig dat u nog een longfoto laat maken. Mogelijk mag u hierna starten met de medicatie. U krijgt dan een afspraak bij de reumaconsulente voor een spuitinstructie. Dan leert u hoe u het medicijn inspuit.

Eerst naar de longarts?

Het kan ook zijn dat u na het invullen van de vragen naar de longarts moet gaan. U krijgt dan 2 afspraken op de polikliniek:

  1. U krijgt een Mantoux en er wordt een longfoto gemaakt. Een Mantoux betekent dat er vloeistof onder de huid wordt gespoten. Dit wordt gedaan om te onderzoeken hoe uw huid hierop reageert.
  2. Na 2 of 3 dagen gaat u naar de longarts. De longarts beoordeelt de Mantoux en vertelt of u mag starten met een Biological. Soms is extra bloedonderzoek nodig.

Zodra u toestemming heeft van de longarts, maakt u zelf een afspraak met de reumaconsulente. Dan leert u hoe u het medicijn inspuit (spuitinstructie).

Medicatie ophalen

Het medicijn is op te halen bij de ziekenhuisapotheek. De reumaconsulent stuurt het recept naar de apotheek. Per keer krijgt u voor 12 weken medicatie mee. Dus elke 12 weken moet u de medicatie komen ophalen.

U krijgt de medicatie in de vorm van tabletten of spuiten. De spuiten krijgt u in een koeltas met koelelementen mee. Dit omdat de medicatie in de koelkast bewaard moeten worden. Als u na 12 weken nieuwe spuiten ophaalt, neemt u de koeltas met koelelementen weer mee.

Medicatie gebruiken

Informatie over het medicijn krijgt u van de apotheek of van de reumaconsulente. Ook krijgt u een afspraak om de informatie te bespreken. Na de vragenlijst wordt meteen een afspraak voor u gemaakt. Als u eerst nog naar de longarts gaat, moet u de afspraak zelf inplannen. Doe dit enkel met toestemming van de longarts.

Tijdens de afspraak legt de reumaconsulente uit hoe u het medicijn gebruikt. Gebruikt u spuiten? Dan laat de reumaconsulente zien hoe u dit medicijn inspuit. Haal de medicijnen minimaal 30 minuten voor de afspraak op bij de Martini apotheek. Dit omdat de spuit een half uur lang op kamertemperatuur moet komen. De spuit moet u dus uit de koeltas halen.

Controle

Na 3 maanden (12 weken) werkt de medicatie het beste. Daarna krijgt u een controle bij de reumatoloog. De reumatoloog beoordeelt of de medicatie goed genoeg werkt. Als het goed werkt, mag u nieuwe spuiten ophalen. We adviseren om wat extra tijd na de afspraak in te plannen. Dan kunt u de spuiten na het gesprek met de reumatoloog direct ophalen.

Let op: haal de spuiten pas op nadat de reumatoloog u toestemming heeft gegeven.

Als de ziekte 6 tot 12 maanden rustig is, mag u de medicatie afbouwen. De reumatoloog overlegt dit met u. U hoort dan hoe vaak en hoeveel u nog moet spuiten.

Versie: V1 00094 JAK-remmers of Biologicals screening

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.