Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Inspanningstest
Terug naar bovenliggende pagina

Inspanningstest

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een inspanningstest. De inspanningstest is een standaard onderdeel van grote sportmedische onderzoeken. Andere onderzoeken zijn uit te breiden met de inspanningstest. In deze folder leest u meer over het onderzoek en de kosten en vergoedingen.

Inspanningstest

Een inspanningstest is bedoeld om te kijken wat u aan kunt (belastbaarheid). Daarom is een inspanningstest vaak een onderdeel van een sportmedisch onderzoek. Met het resultaat, kan de sportarts persoonlijk advies geven. In deze folder leest u voor wie de inspanningstest is en hoe het gaat. Ook krijgt u informatie over de kosten en vergoedingen van de test.

Voor wie is de inspanningstest?

Zowel recreatieve sporters als topsporters kunnen de inspanningstest doen. Deze test is erg geschikt voor duursporters. Ook als u klachten heeft tijdens inspanning, kan dit onderzoek waardevol zijn. Als laatste is de inspanningstest bedoeld voor chronisch zieken. De sportarts kijkt dan wat uw fysieke conditie is en welke sport of beweging het beste past.

Het onderzoek

U doet de inspanningstest op de fiets of loopband. De sportarts plakt elektroden op uw borst en rug voor het hartfilmpje (ecg). Bij een ademgasanalyse krijgt u een mondkapje over uw neus en mond.

Tijdens de inspanningstest vraagt de sportarts om u zo veel mogelijk in te spannen. Dan geven het hartfilmpje en de ademgasanalyse het beste beeld van uw hart en longen. De arts onderzoekt met veel aandacht uw:

  • Anaerobe drempel (omslagpunt)

  • Maximale zuurstofcapaciteit

  • Rusthartfrequentie

  • Maximale hartfrequentie.

Met deze gegevens kan de arts een behandelplan of trainingsschema maken.

Duur van het onderzoek

De inspanningstest duurt ongeveer 60 minuten. Een sportmedisch onderzoek met inspanningstest duurt ongeveer 90 minuten.

Na het onderzoek

Na de inspanningstest, kunt u douchen. Neem daarvoor uw eigen handdoek en toiletspullen mee.

Nog een onderzoek

Wilt u uw sportpresentaties verbeteren? Dan kunt u na een periode trainen opnieuw een inspanningstest met ecg en ademgasanalyse doen. Dan krijgt u inzicht in uw vooruitgang.

De uitslag

De resultaten van de inspanningstest worden meestal gelijk met u besproken. Ook krijgt u advies over het verbeteren van uw trainingen en prestaties. Als het kan, krijgt u deze informatie mee in een verslag.

Kosten en vergoedingen

Sportmedische onderzoeken vallen buiten het eigen risico. Ze worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De vergoeding varieert per zorgverzekering en per pakket. Bent u benieuwd wat een losse inspanningstest kost? Neem dan contact op met het secretariaat of bekijk ons tarievenoverzicht.

Vergoeding bij inspanningsklachten

Heeft u klachten die met inspanning te maken hebben? Dan kan de inspanningstest vergoed worden vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst of moeheid. Of bijvoorbeeld minder presteren of overtraining. Dit gaat ten koste van uw eigen risico. U heeft dan een verwijzing van uw huisarts nodig om een afspraak te maken.

Locatie van onderzoek en behandeling

Het inspanningsonderzoek vindt plaats in het Martini Ziekenhuis of in Het Omnium. Waar u onderzocht wordt, hangt af van het type onderzoek dat u krijgt. De behandeling vindt plaats in het inspanningslab van het Martini Sportmedisch Centrum. Dit kan zijn in onze locatie in het Martini Ziekenhuis of in Het Omnium. Bij Sportmedisch onderzoek ontvangt u de nota altijd van het Martini Ziekenhuis.

Het Martini Sportmedisch Centrum is lid van de FSMI en is SCAS-gecertificeerd. Daarmee voldoet het centrum aan de eisen die verzekeraars aan een vergoeding stellen. 

Versie: 20150114 05-2023 Inspanningstest

Specialisme: Sportgeneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.