Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Huidkanker verwijderen met vriescoupe techniek
Terug naar bovenliggende pagina

Huidkanker verwijderen met vriescoupe techniek

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Bij u is huidkanker gevonden. In overleg met u heeft de dermatoloog gekozen voor een operatie om u te behandelen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Bij de operatie wordt gebruikgemaakt van vriescoupe techniek. Daarmee weet u waarschijnlijk direct of de huidkanker helemaal weg is. In deze folder leest u meer informatie over de vriescoupe techniek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. Het kan zijn dat uw persoonlijke situatie anders is dan wat u in deze folder leest.

Vriescoupe techniek

Vriescoupe diagnostiek is een techniek voor de behandeling van (verschillende soorten) kanker. Hierbij kan direct worden beoordeeld of de kankercellen helemaal weg zijn. Er wordt weefselbesparend gewerkt. Dat betekent dat er zo weinig mogelijk gezonde huid wordt weggehaald. 

Een patholoog bekijkt de huid die verwijderd is. Dat gebeurt direct onder de microscoop, om te zien of er nog huidkanker aanwezig is. Deze operatiemethode duurt langer omdat het stukje huid wordt bewerkt en bekeken. Pas daarna gaat de behandeling verder. De dermatoloog snijdt alle huidkankercellen weg. De wond wordt pas gesloten als de snijranden vrij zijn van huidkanker. De behandeling duurt gemiddeld 2 uur.

Wanneer wordt er voor vriescoupe chirurgie gekozen?

Bij huidkanker in het gezicht wordt hiervoor gekozen. Dit wordt gekozen als er een reconstructie gedaan moet worden. Dat gebeurt als de wond na de operatie niet direct gesloten kan worden.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u thuis alvast voor te bereiden. Dat helpt om de behandeling zo goed mogelijk te laten gaan. 

Roken

Wij adviseren u 10 dagen voor en 10 dagen na de behandeling niet te roken. Roken vernauwt de kleine bloedvaten. Dit vertraagt het genezingsproces.

Antibiotica

Het kan zijn dat u een antibioticakuur nodig heeft. Dit ligt aan de deur en grootte van de operatie. Het doel van antibiotica is om wondinfectie tegen te gaan.

Als een antibioticakuur nodig is, dan krijgt u een recept van de dermatoloog. De kuur moet meestal 1 of 2 uur vóór de operatie ingenomen worden.

Begeleiding naar het ziekenhuis

Het is van tevoren niet helemaal te voorspellen hoe lang de ingreep gaat duren. Operatie en wachttijd wisselen elkaar af. Het is goed om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. Diegene kan de hele ochtend bijblijven en u na de operatie naar huis brengen. Het is niet verstandig om na afloop zelf naar huis te rijden.

Dag van de operatie

  • U kunt thuis van tevoren gewoon ontbijten. Heeft u een antibioticakuur van uw dermatoloog gekregen? Dan kunt u deze bij het ontbijt innemen.
  • Ook uw medicijnen kunt u normaal innemen.
  • Het is belangrijk dat u geen sieraden draagt en geen make-up of crème gebruikt.
  • Het is handig om gemakkelijke kleding te dragen die u niet over uw hoofd hoeft aan- en uit te trekken.

De operatie

De operatie wordt uitgevoerd door een dermatoloog en een doktersassistente. In de behandelkamer neemt u plaats op de operatietafel. Rondom de plek van de ingreep worden foto’s gemaakt van uw huid.

De te opereren plek wordt verdoofd. De dermatoloog verwijdert dan de eerste keer de huidkanker. Dan wordt de operatie tijdelijk beëindigd en krijgt u een tijdelijk verband op de wond. U wacht dan in de wachtkamer van de polikliniek. U mag de polikliniek Dermatologie niet verlaten. Soms kunt u in de behandelkamer blijven.

Laboratoriumonderzoek

De verwijderde huid wordt naar het laboratorium gebracht en onder de microscoop onderzocht. Dit kan soms veel tijd in beslag nemen. 

Blijkt dat de huidkanker nog aanwezig is? Dan wordt u opnieuw verdoofd en wordt er opnieuw huid weggesneden. Dit wordt weer onderzocht. Dit gebeurt maximaal 2 keer.

Meer huid weghalen

Zijn er nog huidkankercellen onder de microscoop te zien? Dan snijdt de dermatoloog nog een stukje huid weg. De wond wordt pas gesloten als de snijranden vrij zijn van huidkanker. De behandeling duurt gemiddeld 2 uur.

Sluiten van de wond

Als alle huidkanker weggehaald is, wordt de wond gesloten. Soms kunnen de wondranden niet direct tegen elkaar gehecht worden. Dan gebruikt de dermatoloog huid rondom de wond. Er kan ook een stukje huid van een andere plek van uw lichaam worden gebruikt. Hiervoor krijgt u een extra verdoving. Soms wordt gekozen om de wond gedeeltelijk of volledig open te laten. De wond geneest dan vanzelf.

Het sluiten van de wond duurt 30 tot 60 minuten. Dit hangt af van de grootte van de wond en de manier waarop het moet gebeuren. Na het dichtmaken van de wond krijgt u een drukverband.

Na de operatie

7 dagen na de operatie komt u voor controle op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Het is raadzaam om tot die tijd rustig aan te doen. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken:

  • Laat het verband zitten tot de controleafspraak, tenzij anders is afgesproken.
  • Als de wond vlak bij het oog zit, kunnen de oogleden de eerste paar dagen gezwollen en blauw van kleur zijn. Dit trekt vanzelf weer weg.
  • Het is beter om niet te bukken. Als u bukt, komt er druk op de wond waardoor de zwelling toeneemt.

Nabloeden

  • Er bestaat altijd een kans op nabloeden. Blijft de wond bloeden? Druk dan een half uur met een schone theedoek of handdoek op het verband. Gebruik een constante druk. 
  • Op de afdeling Dermatologie kunnen ze uw verband verschonen. Belt u overdag, dan kunt u meestal gelijk terecht.
  • Als de bloeding niet stopt, bel dan naar de polikliniek Dermatologie. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost.
  • Na de behandeling kan het geopereerde gebied enige tijd gevoelig blijven.

Pijnmedicatie

  • Bij pijn mag u altijd paracetamol nemen. Neem maximaal 3 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram. Als uw arts iets anders voorschrijft, mag u hiervan afwijken.
  • U mag geen aspirine innemen vanwege de bloedverdunning.

Mogelijke complicaties

Het ziekenhuis kan niet garanderen dat een behandeling zonder complicaties verloopt. Hieronder leest u wat de mogelijke complicaties kunnen zijn.

Zenuwtakjes geïrriteerd of doorgesneden

Bij de operatie kunnen kleine zenuwtakjes worden geïrriteerd of doorgesneden. Dit geeft een verminderd gevoel in het geopereerde gebied. Meestal is het tijdelijk. 

Heel soms heeft het doorgesneden zenuwtakje blijvende gevolgen. U kunt uw gezicht dan minder goed bewegen. Dit gaat niet meer weg. 

Littekenvorming

Soms kan de huid op de wond niet aanslaan. Dat gebeurt als er een stukje huid vanaf een andere plek is geplaatst. Ook kan het gebeuren als er met de huid is geschoven om de wond te sluiten. De wond geneest later vanzelf. 

Een andere mogelijke complicatie is hypertrofie van de huid. Dit betekent dat de huid wat kan verdikken door littekenvorming.

Wanneer bellen?

Er bestaat een klein risico op wondinfectie en mogelijke koorts. Dit zorgt voor toenemende pijn, roodheid en een kloppend gevoel rond de wond. Gebeurt dit bij u? Dan moet u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie of uw huisarts. U krijgt dan antibiotica. De controleafspraak bij uw dermatoloog wordt in dit geval vervroegd.

20170076 Huidkanker verwijderen met vriescoupe techniek 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.