Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Hoofdpijncentrum
Terug naar bovenliggende pagina

Hoofdpijncentrum

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft last van (chronische) hoofdpijn. De standaardbehandelingen werken helaas niet bij u. Mogelijk kan het Hoofdpijncentrum u helpen met uw klachten. In deze folder leest u wat het Hoofdpijncentrum is. Ook leest u voor wie het is, hoe u zich aanmeldt en wat u van de afspraken mag verwachten.

Het Hoofdpijncentrum

Het Hoofdpijncentrum is een gespecialiseerd centrum voor mensen met hoofdpijn. Het is een onderdeel van het specialisme Neurologie. In het centrum werken meerdere specialisten samen in een hoofdpijnteam. Het gaat om de neuroloog, hoofdpijnverpleegkundige, fysiotherapeut en neuropsycholoog. Soms werken ze samen met een gynaecoloog of psychiater. Het hoofdpijnteam onderzoekt welke vorm(en) van hoofdpijn u heeft. Ook onderzoekt het team wat mogelijk de oorzaak is van de hoofdpijn en waarom deze niet overgaat. Na het onderzoek krijgt u een persoonlijk behandelvoorstel. Dit wordt dan met u besproken.

Voor wie

  • Mensen met hoofdpijnaanvallen, waarbij een standaardbehandeling niet werkt. 
  • Mensen met een chronische vorm van hoofdpijn. Dan heeft u meer dan 15 dagen per maand last van hoofdpijn. Deze klachten heeft u al 3 maanden of langer. 

Hoe werkt het

Voor een afspraak bij het Hoofdpijncentrum heeft u een verwijzing van een arts nodig. Dit kan uw huisarts zijn, maar ook een medisch specialist of een bedrijfsarts. Daarna krijgt u vragenlijsten en een hoofdpijndagboek thuis gestuurd.

  • De vragenlijsten vult u in en stuurt u terug naar het Hoofdpijncentrum.
  • Het hoofdpijndagboek vult u elke dag in. 
  • Bij het Hoofdpijncentrum bekijken ze uw vragenlijsten. U hoort dan bij welke specialist u een afspraak krijgt. Mogelijk krijgt u afspraken bij meerdere specialisten. Dit heet een combinatieafspraak.
  • Het ingevulde hoofdpijndagboek neemt u mee naar uw eerste afspraak.

Goed om te weten: het Hoofdpijncentrum heeft een wachttijd. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met het secretariaat. 

Soorten afspraken

Hieronder leest u wat u kunt verwachten van de mogelijke afspraken.

Neuroloog

U heeft een afspraak met een neuroloog. Er krijgt een gesprek en een lichamelijk onderzoek. In totaal duurt de afspraak een half uur. Als het nodig is, vindt er aanvullend onderzoek plaats. Dit kan een bloedonderzoek zijn, een röntgenfoto of een scan van het hoofd. Het bloedonderzoek en de röntgenfoto vinden vaak op dezelfde dag plaats. Voor een scan van het hoofd krijgt u een nieuwe afspraak mee.

Neuroloog en hoofdpijnverpleegkundige

U heeft een afspraak met de hoofdpijnverpleegkundige en met de neuroloog. U heeft een gesprek waarin uw verhaal over de hoofdpijn centraal staat. Ook vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Tijdens dit gesprek komen de diagnose, behandeling en vervolgafspraken aan de orde. In totaal duurt deze afspraak zo'n anderhalf uur.

Als het nodig is, vindt er aanvullend onderzoek plaats. Dit kan een bloedonderzoek zijn, een röntgenfoto of een scan van het hoofd. Het bloedonderzoek en de röntgenfoto vinden vaak op dezelfde dag plaats. Voor een scan van het hoofd krijgt u een nieuwe afspraak mee.

Hoofdpijndagdiagnostiek

Deze afspraak is als u al eerder naar een medisch specialist bent geweest voor uw hoofdpijn. Op 1 dag krijgt u dan meerdere afspraken met verschillende specialisten uit het team. Als het nodig is, krijgt u ook een afspraak bij de gynaecoloog.

Na deze gesprekken bespreekt het hoofdpijnteam de bevindingen. Meestal kan er dan een diagnose worden gesteld. Soms is er nog aanvullend onderzoek nodig. Er wordt ook alvast nagedacht over een behandeling. Al deze informatie wordt na afloop met u besproken.

Neuroloog en gynaecoloog

Deze afspraak is voor patiënten met migraine die mogelijk te maken heeft met hormonen. U heeft op 1 dag een afspraak met de neuroloog en de gynaecoloog.

Na deze afspraken overleggen de specialisten over de bevindingen en de behandeling. Vaak bespreekt de neuroloog het behandelvoorstel met u.

Vervolgtraject

Soms is een vervolgtraject nodig. Dit hangt af van uw diagnose en de voorgestelde behandeling. Dit kan plaatsvinden via de huisarts, maar ook binnen het ziekenhuis. De huisarts ontvangt altijd per brief informatie over het besproken vervolgtraject.

Verwachtingen

Patiënten hebben vaak hoge verwachtingen van een bezoek aan het Hoofdpijncentrum. Het hoofdpijnteam kan niet altijd aan deze verwachtingen voldoen.

Hoofdpijn is een aandoening waar patiënten meestal een bepaalde aanleg voor hebben. Het komt bijvoorbeeld vaker voor in de familie. De hoofdpijn helemaal wegnemen zal vaak niet lukken. Wel probeert het hoofdpijnteam om de hoofdpijnklachten te verminderen. Ook leren patiënten beter omgaan met de hoofdpijn. Hiervoor worden verschillende behandelingen gebruikt, met en zonder medicijnen.

Het hoofdpijnteam praat in alle openheid met u over de mogelijkheden. Als er geen nieuwe behandelingen mogelijk zijn, dan hoort u dat. Gelukkig zijn er vaak nog genoeg manieren om de hoofdpijnklachten te behandelen.

Meer informatie

Meer informatie over hoofdpijn vindt u op de websites:

Versie: 1469111 05-2023 Hoofdpijncentrum

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.