Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Galblaasverwijdering (cholecystectomie)
Terug naar bovenliggende pagina

Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Folder

Inleiding

U heeft klachten aan uw galblaas. Mogelijk wordt u daaraan geopereerd. Dit heet een galblaasverwijdering (cholecystectomie). In deze folder leest u wat de galblaas is. Ook krijgt u informatie over 2 soorten klachten: galsteenlijden en een galblaasontsteking. Verder leest u wat u van een operatie mag verwachten. Deze informatie is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

De galblaas

De galblaas zit rechtsbovenin de buik en zit vast aan de lever. De lever maakt gal aan dat wordt gebruikt voor het verteren van vetten. Via de galblaasgang is de galblaas verbonden met de lever. In de galblaas wordt gal opgeslagen. Hieronder ziet u een afbeelding van de galblaas en omliggende organen.

Risico op galstenen

In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Galstenen zijn er verschillende soorten en maten. Sommige mensen hebben 1 galsteen, anderen hebben er wel 50. Sommige mensen hebben meer risico op galstenen dan andere mensen. Dat is uit onderzoek gebleken. U loopt meer risico:

  • Als u overgewicht heeft.
  • Als u een vrouw bent. 
  • Als u op een vruchtbare leeftijd bent.
  • Als u 40 jaar oud bent. 
  • Als u blond haar heeft.

Symptomatisch galsteenlijden (cholecystolithiasis)

Galstenen zitten in de galblaas. Door de samenknijpende beweging (peristaltiek) van de galblaas kan er een steen uit de galblaas raken. Deze komt dan in de galblaasgang of gemeenschappelijke levergang (ductus choledochus) terecht. Dit geeft pijn die komt en gaat (koliekpijn). De pijn voelt u rechtsbovenin de buik of in het maagkuiltje. Soms straalt deze pijn uit naar de rug of de flank. Soms bent u dan ook misselijkheid en moet u braken. Een (terugkerende) galsteenkoliek kan een reden zijn om de galblaas te verwijderen.

Galblaasontsteking (cholecystitis)

Cholecystitis is een ontsteking van de galblaas. Door de galstenen kan de galblaas ontstoken raken. Mogelijke klachten zijn pijn, koorts, drukpijn onder de ribbenboog (rechts), misselijkheid en braken. Soms heeft u voor deze klachten een periode van pijnaanvallen, zogeheten koliekpijnen.

Een heel enkele keer ontsteekt de galblaas zonder stenen. Dit gebeurt echter bijna nooit.

Onderzoek en diagnose

Met buikpijnklachten gaat u meestal eerst naar de huisarts. Als de huisarts denkt aan galsteenlijden, dan krijgt u een verwijzing voor de polikliniek Chirurgie. Als de huisarts denkt aan een ontsteking van de galblaas, dan gaat u naar de Spoedeisende Hulp.

Op de Spoedeisende Hulp wordt bloed afgenomen. Ook wordt u onderzocht door een arts of een arts in opleiding. Als er reden voor verder onderzoek is, wordt er eerst een echo gemaakt. Soms krijgt u ook een scan van de buik. Als een operatie nodig is, wordt dat op de Spoedeisende Hulp met u besproken.

De operatie

In de operatiekamer ontmoet u het operatieteam. Het operatieteam bestaat uit de anesthesist, de anesthesiemedewerker, operatieassistenten en operateur. De operateur kan een chirurg of arts in opleiding tot chirurg zijn.

Meestal wordt gekozen voor en kijkoperatie. U krijgt dan 4 kleine sneden (openingen) in de buikwand. 1 onder de navel, 1 in het maagkuiltje en 2 onder de ribbenboog. Eerst wordt de buikholte opgeblazen met koolzuurgas. Daarna worden een cameraatje en 3 werkinstrumenten ingebracht. Hierna wordt de galblaas verwijderd en weggehaald via een van de openingen. De openingen worden gesloten met oplosbare hechtingen.

Soms is het veiliger om de galblaas via een gewone operatie te verwijderen. Dan wordt er een grotere snee onder de ribbenboog gemaakt. Een gewone operatie is bijvoorbeeld nodig bij verklevingen of een forse ontsteking. Deze beslissing kan tijdens de operatie gemaakt worden. U wordt dan wakker met de littekens van de kijkoperatie en de snee onder de ribbenboog.

Na de operatie

  • Na de operatie gaat u naar de afdeling. De meeste mensen kunnen de dag na de operatie naar huis.
  • In het geval van galstenen mag u soms dezelfde dag naar huis.
  • Na een operatie aan een galblaasontsteking krijgt u mogelijk 3 dagen lang een infuus met antibiotica. Dit is om de kans op een abces (een holte gevuld met pus) zo klein mogelijk te maken.

Weer naar huis

Wanneer u weer thuis bent, moet u luisteren naar uw lichaam. De eerste week mag u niet zwaar tillen. Ook mag u niet lang douchen of in bad liggen, dan verweken de wonden.

Mogelijke complicaties

Na elke chirurgische ingreep kunnen complicaties voorkomen. Kort of lang na de ingreep, ook al bent u nog zo zorgvuldig behandeld. Complicaties ontstaan door een combinatie van uw conditie, de narcose en de aard van de operatie.  Mogelijke algemene complicaties na een chirurgische ingreep zijn:

  • Nabloeding
  • Infectie
  • Wondgenezingsproblemen
  • Beschadiging van een zenuw van de vinger
  • Functieverlies van de vinger (stijfheid)

Daarnaast kunnen bij deze operatie de volgende complicaties ontstaan:

  • Een letsel aan uw darmen of galwegen. Dit letsel ontstaat bij het losmaken van de galblaas. Soms is een extra operatie dan nodig.
  • Het ontstaan van een abces in het operatiegebied. U krijgt dan antibiotica en soms moet nu nog eens geopereerd worden.

Wanneer bellen?

U krijgt instructies over wanneer te bellen met het ziekenhuis:

  • Bij toenemende buikpijnklachten
  • Koorts bij 38,5 graden Celsius
  • Algehele malaise
  • Toenemende misselijkheid
  • Bij onzekerheid of twijfel

De eerste week na uw ontslag naar huis kunt u de afdeling bellen. Treden deze klachten op langer dan een week na de operatie? Bel dan uw huisarts. Er wordt niet standaard een controleafspraak gemaakt.

Versie: 1046510 07-2022 Galblaasverwijdering

Specialisme: Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.