Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Flapoorcorrectie (kind)
Terug naar bovenliggende pagina

Flapoorcorrectie (kind)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Met de dokter en je ouders of verzorgers heb je gepraat over je flaporen. De dok­ter heeft goed uitgelegd wat er aan je oren gedaan kan worden. Samen hebben jullie besloten dat je wordt geopereerd. Omdat een operatie best spannend kan zijn, hebben we in deze folder opgeschreven wat er gaat gebeuren.

Wat zijn flaporen?

Als je oren verder van je hoofd afstaan dan bij de meeste andere kinderen, wor­den ze flaporen genoemd. Flaporen ontstaan als je heel klein en nog niet eens geboren bent.  Je kunt er zelf helemaal niets aan doen. Gelukkig kun je met flaporen ook prima horen. 

Maar sommige kinderen worden ermee gepest of vinden hun flaporen helemaal niet mooi. Is dat bij jou ook zo, dan kun je er iets aan laten doen. De enige manier om van je flaporen af te komen is door een operatie. 

Hoe gaat dat, een flapooroperatie?

Voor de operatie word je ‘s ochtends in het ziekenhuis opgenomen. Je mag dezelfde dag weer naar huis.  De dokter probeert tijdens de operatie je oren weer mooi dicht tegen je hoofd aan te krijgen. Daar merk je niets van, omdat je wordt verdoofd. Hoe dat verdergaat, lees je verderop. 

Het litteken van de operatie komt achter je oor en valt dus niet erg op. Het lukt niet altijd om je oren perfect te maken. Na de operatie is er wel een grote verbetering te zien.

Wat gebeurt er allemaal voor de operatie?

Voordat je wordt geopereerd, moet je eerst nog een keer naar het ziekenhuis. Je krijgt dan een gesprek met een anesthesioloog. Dit is een dokter die zorgt dat je slaapt en geen pijn hebt tijdens de operatie. Dat kan op 2 manieren:

  • Met een plaatselijke verdoving
  • Met algehele verdoving (narcose)

Samen bepalen jullie welke verdoving voor jou het beste is. Vertel altijd aan de anesthesioloog of je medicijnen gebruikt. Soms moet je daar namelijk tijdelijk mee stoppen. 

Hoe moet ik me voorbereiden?

De dag voordat je wordt opgenomen, moet je thuis douchen en heel goed je haren wassen. Dat is belangrijk, omdat je na de operatie een verband om je hoofd krijgt. Dat verband mag niet nat worden. 

Op de dag van de operatie

Neem geen sieraden mee naar het ziekenhuis. Als je nagellak op hebt, moet je dat verwijderen. De anesthesioloog ziet namelijk aan de kleur van je nagels of het goed met je gaat tijdens de operatie. 

Nuchter zijn

  • Als je een algemene verdoving krijgt (narcose) moet je op de dag dat je geope­reerd wordt, nuchter zijn. Dat betekent dat je ‘s ochtends niet meer mag eten of drinken. Dus ook geen slokje water. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet zo snel misselijk wordt of moet overgeven als je geopereerd bent. Je mag ‘s ochtends wel je tanden poetsen. 
  • Let op. Als je niet nuchter bent op de dag van de operatie, kan de operatie niet doorgaan. Op de website van het ziekenhuis vind je de uitleg over nuchter zijn. Vraag je ouders of verzorgers om je te helpen. 
  • Als alleen je oren verdoofd worden en je niet gaat slapen tijdens de operatie, hoef je niet nuchter te zijn. Je mag dan gewoon eten en drinken.

Wat gebeurt er op de dag van de operatie?

Je meldt je met je ouders of verzorgers op de afgesproken tijd bij de balie in de hal van het ziekenhuis. Daar hoor je waar jullie naartoe moeten. Een verpleegkundige van de verpleegafdeling helpt jullie dan verder. Je krijgt een speciaal opera­tiejasje aan en gaat in bed liggen.

Naar de operatiekamer

Als je aan de beurt bent voor de operatie, word je door een verpleegkundige naar de operatiekamer gebracht. Je vader, moeder of verzorger mag dan met je mee. Je krijgt dan ook een muts op. 

Je wordt verdoofd zoals vooraf is besproken. Als je slaapt tijdens de operatie krijg je een prikje in je hand of een kapje op je mond en neus. Je vader, moeder of ver­zorger mag bij je blijven tot je slaapt.

Over de operatie

Als je bent verdoofd, begint de behandeling. De dokter maakt een sneetje achter je oren en zorgt ervoor dat je oren dichter tegen je hoofd aan komen te staan. Daarna wordt het sneetje weer dichtgemaakt. De dokter gebruikt daar speciale draadjes (hechtingen) voor. Vervolgens doet de dokter een verband om je hoofd, zodat je oren strak tegen je hoofd worden gedrukt. Je oren zijn dan beschermd en kunnen goed genezen. Het verband lijkt wel een beetje op een tulband. Jij merkt hier helemaal niets van, omdat je dan nog steeds bent verdoofd.

En hoe gaat het als de operatie klaar is?

Na de operatie word je in je bed naar een kamer gebracht waar je wakker wordt. Dit heet de uitslaapkamer of verkoeverkamer. De verpleegkundigen hier houden goed in de gaten of het goed met je gaat. Je vader, moeder of verzorger mag bij je zijn als je wakker wordt. 

Als je goed wakker bent, word je weer in je bed naar de afdeling gereden. Hier mag je dan wat drinken. Als dat goed gaat, mag je een beetje eten. Als je hebt geplast en de dokter vindt dat het goed met je gaat, mag je weer naar huis. 

Wat moet je doen als je weer thuis bent?

Als je thuis bent, moet je zorgen dat het verband goed droog blijft. De eerste dag is het normaal dat je pijn hebt. De tweede dag moet de pijn minder zijn. Als dat niet zo is, moet je de dokter in het ziekenhuis bellen.

Als je pijn hebt, kun je para­cetamol gebruiken. Op het doosje staat precies hoeveel je mag gebruiken. Dit heeft te maken met je leeftijd en hoeveel je weegt. Laat je vader, moeder of ver­zorger je helpen. Je mag trouwens gewoon eten en drinken waar je zin hebt. 

Tulband

De tulband kan erg warm zijn om je hoofd en ook een beetje jeuken. Dit is vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Probeer een beetje afleiding te zoeken. Soms schuift de tulband per ongeluk van je hoofd, bijvoorbeeld ’s nachts. Als dat ge­beurt, bel dan niet de huisarts, maar de dokter in het ziekenhuis. Je krijgt dan weer een nieuw verband.

Sporten en bewegen

  • De eerste 2 weken na de operatie mag je niet sporten.
  • Contactsporten (bijvoor­beeld judo) en balsporten mag je 6 weken niet doen.
  • Ook mag je de eerste weken niet tillen of voorover buigen, want dat kan erg pijn doen.
  • Het eerste half jaar zijn je oren vaak heel gevoelig voor kou en als je er tegenaan stoot. Dat is nor­maal en gaat vanzelf weer over.

Controle in het ziekenhuis

Na 1 week ga je naar het ziekenhuis voor controle. Een verpleegkundige op de polikliniek verwijdert voorzichtig het verband. Dit doet geen pijn. De verpleegkundige controleert of de wonden achter je oren al goed genezen. Je kunt nu jezelf en het resultaat van de operatie in de spiegel bekijken. 

Hechtingen

Vaak zijn je oren nog een beetje gezwollen. Dat is heel normaal en gaat vanzelf over. Als alles goed gaat, mag je vanaf nu een soort hoofdband van elastiek dragen. 

Hoofdband

Het is belangrijk dat je zelf vóór de operatie al een hoofdband hebt gekocht. Want dan weet je zeker dat de band goed past en lekker zit. Neem de hoofdband mee als je voor controle komt. Let er goed op dat de band je hele oor bedekt, dus ook je oorlel. De meeste sportwinkels verkopen hoofdbanden.

De hoofdband moet je nog 2 weken dag en nacht dragen. Daarna nog d weken alleen ’s nachts. Als je het fijn vindt, mag je hem best langer dragen. 

Laatste controle

6 weken nadat je geopereerd bent, kom je nog een keer naar het ziekenhuis. De dokter bekijkt dan voor de laatste keer of alles goed genezen is. De dokter wil ook heel graag van jou weten of je tevreden bent. Wij hopen natuurlijk dat je tevreden bent. Als dat niet zo is, mag je dat gewoon zeggen. 

Heb je nog vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kun je die altijd aan de dokter stellen. Wij vinden het heel belangrijk dat je goed weet wat er gaat gebeuren. 

Versie: 1495916 Flapoorcorrectie kind 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.