Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Fibromyalgie
Terug naar bovenliggende pagina

Fibromyalgie

Folder

Inleiding

U bent voor onderzoek naar de reumatoloog geweest. De reumatoloog heeft u getest op de criteria voor fibromyalgie. U voldoet aan voldoende criteria om vast te stellen dat u inderdaad fibromyalgie heeft. In deze folder leest u wat het betekent om fibromyalgie te hebben. Ook krijgt u advies over het omgaan met de pijn. Tot slot krijgt u informatie over mogelijke behandelingen.

Wat is fibromyalgie?

Bij fibromyalgie heeft u chronische pijn in uw spieren, pezen en onderhuids bindweefsel. De reumatoloog ziet echter geen ontsteking of schade aan uw lichaam. Dat betekent dus dat u geen ontstekingsvormen van reuma heeft. Toch ervaart u pijn. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat het pijnverwerkingssysteem in de hersenen veel invloed heeft.

Wilt u hier meer over weten? Op de website www.retrainpain.org staat een duidelijke uitleg over hoe pijn en hersenen functioneren. Als u op de website komt, kiest u bij ‘Languages’ eerst voor de taal ‘Nederlands’. Daarna ziet u Nederlandse filmpjes met uitleg over het pijnverwerkingssysteem. U leert hoe dit systeem werkt en hoe u dit kunt beïnvloeden. 

Algemene informatie over fibromyalgie leest u op de website www.reuma.nl. Ook is er een boek over chronische pijn: Pijn & en het brein van Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt. Dit boek geeft veel duidelijke informatie over pijn. 

Omgaan met pijn 

Het belangrijkste advies bij fibromyalgie is om rust te nemen in plaats van altijd maar door te gaan. Dit betekent dat u activiteiten af moet wisselen met rust. Zo ontstaat er een betere balans tussen belasting en overbelasting. Het kost vaak tijd voordat het lukt en u merkt dat het werkt. U moet dus wel geduld hebben. 

Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende spierkracht en conditie op te bouwen. Hier kunt u hulp bij krijgen van de fysiotherapeut en het revalidatiecentrum. Hieronder ziet u een overzicht van waar u hulp kunt vragen.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

Inter-fysio
Vestigingen in: Groningen en Oosterwolde
Telefoonnummer: (050) 2110966
Website: www.inter-fysio.nl 

PCRR Hilberdink
Vestiging in: Groningen
Telefoonnummer: (050) 5270506
Website: www.pcrr.nl 

Reumanet Noord
Vestigingen in: Groningen en Drenthe. Kijk voor de aangesloten fysiotherapiepraktijken op de website. 
Website: www.reumanetnoord.nl (Noord-Nederland) en www.reumanetnl.nl (landelijk)

Netwerk Chronische Pijn
Vestigingen in: Groningen en Drenthe. Kijk voor de aangesloten oefentherapeuten op de website.
Beschikbare oefentherapie is Mensendieck/Cesar.
Website: www.netwerkchronischepijn.nl 

Pijncentrum of revalidatiecentrum

Bij een pijncentrum of revalidatiecentrum krijgt u meer hulp dan bij de fysiotherapeut. U krijgt ook begeleiding van de ergotherapeut, psycholoog en revalidatiearts. Dit is geschikt als u problemen ervaart in uw werk of de zorg voor het gezin en huishouden. Ook is het nuttig als het u niet lukt om voldoende rust te nemen.

Praktische informatie

Zowel voor het pijncentrum als het revalidatiecentrum heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. De vergoeding voor revalidatiezorg valt onder de basisverzekering. Het gaat wel van uw eigen risico af. De vergoeding voor het pijncentrum valt onder GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Dit valt ook onder de basisverzekering en gaat van uw eigen risico af.

Pijnrevalidatie UMCG/Beatrixoord Haren
Telefoonnummer: (050) 361 7999
Website: www.revalidatie.umcg.nl 

Pijncentrum Transcare Groningen/Heerenveen
Telefoonnummer: (050) 2111495
Website: www.transcare.nl 

Medicatie

Op verzoek van de reumatoloog kan de huisarts u pijnmedicatie voorschrijven. Het gaat om de volgende medicatie:

  • Amitriptyline (10 tot 25 milligram voor de nacht) 
  • Pregabaline (eerst 75 milligram per dag, zo nodig ophogen tot maximaal 600 milligram per dag)
  • Duloxetine (20 tot 120 milligram per dag) 
  • Tramadol 

Meer informatie over deze medicijnen leest u op de website: www.apotheek.nl

Versie: 00091 Fibromyalgie 2023-12

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.