Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Ectropion en entropion (behandeling)
Terug naar bovenliggende pagina

Ectropion en entropion (behandeling)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U krijgt een operatie aan uw ooglid of oogleden. Een operatie aan uw oogleden wordt uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u wat een ectropion en een entropion is en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Ook leest u informatie over de operatie en wat u na de operatie kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw oogarts.

Een naar buiten gedraaid onderooglid (Ectropion)

Als u ouder wordt verslapt het onderooglid in horizontale richting. Hierdoor kan het te laag gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door littekens of een huidziekte. Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Een naar binnen gedraaid onderooglid (Entropion)

Ook deze afwijking is meestal het gevolg van veroudering. De wimpers en de huid van het ooglid wrijven hierdoor tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog dat gevoelig is voor licht en wind. Wanneer het entropion niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies beschadigt door het schuren van de ooglidhaartjes.

Voor de operatie

U wordt ongeveer 2 weken voor de operatie gebeld. U regelt zelf uw vervoer, want u mag niet zelf autorijden na de operatie.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft de oogarts met u afgesproken wanneer u moet stoppen met slikken. Soms gaat dat in overleg met uw huisarts of specialist. 1 uur voor de operatie neemt u 2 paracetamol van 500 milligram.

De operatie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts geeft u een paar injecties om de huid te verdoven. Daarna maakt de arts een sneetje (incisie) in de huid om de huid te corrigeren. De wond wordt na de ingreep gehecht.

Na de operatie

  • Na de operatie kunt u last hebben van napijn, een zwelling of een beetje bloedverlies uit de wond. Dit is normaal.
  • U kunt de wond koelen door een diepvriesdoperwtjes in een vochtig washandje op de wond te leggen. Dit doet u op de dag van de operatie en de volgende ochtend. 's Nachts hoeft het niet.
  • Blijft de wond bloeden, druk met een steriel gaasje of een schone zakdoek de wond 10 minuten dicht.
  • Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met gekookt lauw water en een schone zakdoek. U mag wel douchen, maar u zorgt dat de wond droog blijft. De eerste 3 weken kunt u niet zwemmen.
  • Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of u goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.
  • Na 2 dagen smeert u het wondje dun in met vaseline. Dan blijft het soepel en kan de hechting makkelijker verwijderd worden.
  • Indien nodig wordt een afspraak voor controle gemaakt.
  • De hechtingen mogen na 7-10 dagen verwijderd worden.

Leefregels na de behandeling

Het is belangrijk dat de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt. U mag niet te veel bukken, persen of zwaar tillen.

Uw ogen kunnen er in de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na 3 maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit gaat na een paar weken meestal vanzelf over. Bescherm uw ooglid goed tegen de zon.

Mogelijke complicaties

Ooglidoperaties zijn niet gevaarlijk. Toch zijn er complicaties mogelijk. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties zijn heel zeldzaam.

De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 5000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd. Het verouderingsproces van de huid wordt niet gestopt door de operatie, dus het kan zijn dat in de toekomst de operatie herhaald moet worden.

Wanneer bellen?

Als u problemen heeft, mag u altijd contact opnemen met de oogarts of de afdeling.

Nabloedingen       

De verdovingsvloeistof die wordt gebruikt, bevat een vaatvernauwend middel. Dit zorgt ervoor dat u niet vel bloed verliest tijdens de operatie. Als dit middel na de operatie is uitgewerkt, kunnen nabloedingen optreden. Meestal krijgt u dan een blauwe plek in het boven- of onderooglid. Hoe erg de blauwe plekken zijn, is voor iedereen verschillend. Als er bloed uit de wond komt, drukt u 10 minuten met een gaasje op de wond. Dat is meestal genoeg om de bloeding te stoppen. Lukt dat niet, neem dan contact op.

Soms kunnen bloedingen zorgen voor een uitpuilend oog. Dat kan ervoor zorgen dat u niet goed meer kan zien. Neem dan direct contact op. Soms is het nodig de wond te openen en het bloedende vat dicht te maken.                                     

Infectie                                                                                                                                

Als in de dagen na de operatie de pijn toeneemt, kan dat komen door een infectie. Meestal wordt u dan behandeld met antibiotica.

Vragen

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis via tel. 050-5246990. Buiten kantooruren belt u met het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis via tel. 050-5245245.

 

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.