Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch geleid histologisch Biopt van de nier
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid histologisch Biopt van de nier (dagopname)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist is besloten om een biopt te nemen van uw nier. Dit gebeurt met behulp van echografie. In deze folder leest u over hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Histologisch biopt met opname

Een biopt is een zeer klein reepje weefsel dat wordt weggenomen uit het lichaam. Dit weefsel wordt daarna onderzocht in het laboratorium. In uw geval vanuit de nier. Het biopt wordt genomen op de afdeling radiologie. Het wordt uitgevoerd door een radioloog, met hulp van de echolaborant.

Opname

Voor dit onderzoek wordt u 1 dag en 1 nacht opgenomen op een verpleegafdeling. Dit heeft te maken met de nazorg van deze punctie. Na afloop van het biopt heeft u namelijk nog 24 uur bedrust. 

Voorbereiding

  • Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Dit beïnvloedt namelijk de stolling van uw bloed. Geef daarom tijdig aan bij uw arts of u bloedverdunnende medicatie gebruikt en welke. Mogelijk moet u enkele dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicatie.
  • U kunt uw (overige) gebruikelijke medicijnen op de gebruikelijke manier en tijdstip innemen.

  • Verder adviseren we u om vooraf vervoer naar huis te regelen.

Dag van de afspraak

  • Op de dag van het onderzoek mag u licht ontbijten. Dit betekent een kopje thee en een beschuit met een beetje boter en wat zoet beleg.
  • Medicijnen mag u innemen met een beetje water of thee.
  • Neem uw bloedverdunners niet als dit met u is afgesproken.  
  • Regel vooraf vervoer naar huis.

Het onderzoek

U meldt zich op tijd bij de receptie in de centrale hal. Een receptiemedewerker controleert uw persoonsgegevens en verzekeringsgegevens. Ook wijst deze u de weg naar de verpleegafdeling.

Op de afdeling wordt u voorbereid op de biopsie. Er wordt bloed geprikt, u krijgt een ziekenhuis-hesje aan en u komt op een bed te liggen. Met bed en al wordt u naar de afdeling radiologie gebracht. Hier vindt het onderzoek plaats. Er kan geen familielid of vriend(in) mee naar het onderzoek.

Echografie

Er moet een biopt genomen worden uit uw nier. Hiervoor komt u meestal op uw buik te liggen. Met behulp van echografie wordt bepaald hoe de nier het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht en wordt er met een apparaatje over de huid gewreven.

Er wordt steriel gewerkt. De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol en afgedekt met een (groene) steriele doek.

De huid en het dieper gelegen weefsel worden lokaal verdoofd. Deze verdoving kan even branderig aanvoelen. Na enkele seconden voelt u geen pijn meer, maar wel kunt u onze aanraking nog voelen.

Biopt

Met behulp van echografie wordt de afwijking met een speciale naald benaderd. Deze naald neemt een dun reepje weefsel (het biopt) mee. Tijdens het nemen van het biopt krijgt u ademhalingsinstructies. Dit is zodat de bewegingen van uw ademhaling niet storen. Op het moment van het nemen van het biopt, zal de naald een hard klik geluid maken. Er worden 2 tot 3 biopten afgenomen. Dit gebeurt allemaal via hetzelfde traject.

De biopten worden meteen naar het laboratorium gebracht. Daar wordt gecontroleerd of er voldoende cellen zijn. Terwijl het laboratorium dit bekijkt, blijft u nog in dezelfde positie liggen. Dit is zodat er een extra biopt genomen kan worden, als dat nodig is.

Op de plek waar de biopsie is genomen, wordt een drukverband (rolletje) aangelegd. Dit is om een bloeding ter plaatse te voorkomen.  De plek kan erna beurs aanvoelen, als bij een blauwe plek

Na het onderzoek

Na de biopsie wordt u in bed teruggebracht naar de verpleegafdeling. U heeft dan nog 24 uur bedrust. Meestal mag u na die 24 uur weer naar huis. Het is belangrijk dat u tot de volgende ochtend bedrust houdt. De eerste 3 uur ligt u daarbij plat op uw rug.  Als de controles in orde zijn en er verder geen bijzonderheden zijn, dan kunt u de dag na het onderzoek naar huis.

De uitslag

Het weefsel gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden door uw specialist met u besproken.

Mogelijke complicaties 

De kans op complicaties is klein. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de biopsie is verricht. Uw urine kan dan ook een korte tijd bloederig zijn.

Dit komt door het afnemen van het stukje weefsel uit de nier.

Wanneer bellen? 

Krijgt u klachten waarvan u denkt dat ze met de biopsie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u:

  • Helderrood bloed gaat plassen.
  • Ernstige pijn krijgt.
  • Duizelig wordt. 
  • Een grote bloeduitstorting krijgt.
  • U zich niet goed voelt of het benauwd krijgt.

Versie: 00072 Echografisch geleid histologisch Biopt van de nier 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.