Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografie van een gewricht
Terug naar bovenliggende pagina

Echografie van een gewricht

Folder

Inleiding

Uw arts heeft in overleg met u een afspraak gemaakt voor een echografie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de arts.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor mensen. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. 

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen speciale voorbereiding. Als u bloedverdunners gebruikt, dan kunt u deze blijven doorgebruiken.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant die het echografisch onderzoek uitvoert komt u ophalen. In de meeste gevallen mogen familie of bekenden niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Voor een echografie moet u een deel van het lichaam ontkleden. Welk deel dit is, hoort u van de laborant. In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoekstafel. De laborant brengt een koude gel aan op uw huid om het ultrageluid goed te geleiden. Daarna gaat de laborant met een kleine zender over uw huid. De laborant legt een aantal afbeeldingen vast en geeft de onderzoeksbevindingen door aan de verantwoordelijke radioloog.

Echogeleid inbrengen van medicatie

In sommige gevallen kan de radioloog in overleg met u besluiten tot het echogeleid inbrengen van medicatie (echogeleide infiltratie). Dit hangt af van de bevindingen en van de vraagstelling van het onderzoek. Bij een echogeleide infiltratie spuit de radioloog een ontstekingsremmend medicijn in. Dit gebeurt op de plaats van de ontsteking. Daarna wordt de prikplaats afgedekt met een pleister.

Mogelijke bijwerkingen van de medicatie

In sommige gevallen kunt u het van de bovenstaande medicatie warm krijgen en wat rood worden in het gezicht. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van vaginaal bloedverlies (ook na de overgang) of een verstoorde menstruatiecyclus.

Autorijden na inbrengen medicatie

Autorijden is in principe toegestaan. Als u twijfelt of u fit genoeg bent om te rijden na het onderzoek zorg dan dat u niet zelf terug hoeft te rijden.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Ondergaat u bij dit onderzoek ook een echogeleide infiltratie? Dan maakt u ongeveer 4 tot 6 weken na deze behandeling een controleafspraak. Dit is bij uw behandelend specialist of de huisarts.

Versie: 00239 Echografie van een gewricht 2024-03

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.