Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Cyste van Bartholin en Bartholinitis
Terug naar bovenliggende pagina

Cyste van Bartholin en Bartholinitis

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort gaat u naar het spreekuur van de gynaecoloog op de polikliniek Gynaecologie. Dit is vanwege een aandoening aan uw vulva. In deze folder leest u meer over een cyste van Bartholin en Bartholinitis. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

De informatie in deze folder is algemeen. Het is bedoeld om u een beeld te geven van de zorg en voorlichting die u kunt verwachten. In uw situatie kunnen andere adviezen of procedures gelden.

Bartholin en Bartholinitis

Bij de ingang van de schede (vagina) zitten linksonder en rechtsonder klieren. Dit zijn de klieren van Bartholin. Deze kleine kliertjes produceren vocht om de ingang vochtig te houden. Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een zwelling. Dit heet een cyste (blaasje) van Bartholin. Zolang deze zwelling geen klachten geeft, is behandeling hiervoor niet nodig. 

Vaak is de zwelling alleen rechts of links, maar soms ook aan beide zijden. De cyste kan ook ontstoken raken en zich vullen met pus. Dan vormt zich een abces, oftewel een Bartholinitis. Dit kan veel ongemak veroorzaken. Denk hierbij aan pijn, roodheid, moeite met lopen of zitten en soms zelfs koorts. De oorzaak van Bartholinitis is onbekend.

De behandeling

De gynaecoloog onderzoekt of de cyste of Bartholinitis behandeld moet worden. Zo ja, dan wordt deze ontlast met een sneetje. Zo kan het vocht of pus weglopen en zullen de zwelling en pijn snel afnemen.

Het is wel belangrijk dat het sneetje ook open blijft. Hierdoor kan nieuw vocht, dat in het kliertje gemaakt wordt, ook aflopen. Dit kan op 2 manieren: een Word katheter en een marsupialisatie. Beide behandelingen zijn effectief. Vaak wordt eerst voor een katheter gekozen. Hieronder leest u hoe beide behandelingen gaan.

1. Word katheter

Vaak wordt een klein kathetertje achtergelaten. Als deze lang genoeg blijft zitten, ontstaat er een nieuw afvoergangetje. Dan is de kans op nieuwe klachten klein. Dit heet een Word katheter.

Het ballonnetje zit op de plek van de cyste of het abces. Hierdoor is de zwelling niet meteen weg, maar wel veel kleiner. Het andere uiteinde steekt uit de schaamlip en wordt vaak in de vagina gelegd. 

Direct na plaatsing van de katheter heeft u nog wat meer afscheiding en bloedverlies. Dit moet in de loop van de dagen snel afnemen. Als u pijn had, zal dit meestal ook snel verdwijnen. U kunt over het algemeen de normale dingen, zoals lopen en fietsen, gewoon doen. Het kathetertje moet zo lang blijven zitten dat een nieuw afvoergangetje kan ontstaan. Vaak is dat na 3 tot 6 weken. Regelmatig valt het kathetertje er eerder uit. Daar is niets aan te doen en vaak is de klacht dan ook verholpen.

2. Marsupialisatie

De gynaecoloog kan de binnenwand van de cyste naar buiten hechten. Dit heet marsiupialisatie. Hierdoor kan een nieuw afvoerbuisje ontstaan. Dit is iets meer werk en kan niet onder lokale verdoving.

Na de behandeling

  • Na de ingreep heeft u enkele dagen een beetje bloedverlies.
  • Gedurende 2 weken heeft u wat meer afscheiding.
  • De eerste dagen is het verstandig om het wondje na het plassen schoon te spoelen of te deppen.
  • U kunt gewoon douchen.
  • De eerste 2 weken is het beter niet in bad te gaan of te zwemmen.

Wanneer bellen?

Bij mogelijke pijn is paracetamol vaak genoeg. U neemt dan 3 tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram. Als de pijn erger wordt of na enkele dagen niet afzakt, is het verstandig om de polikliniek te bellen. Doe dit ook bij koorts.

Versie: 00057 08-2023 Cyste van Bartholin en Bartholinitis

Specialisme: Gynaecologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.