Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. CT hart met IV (Poliklinisch)
Terug naar bovenliggende pagina

CT hart met IV (Poliklinisch)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort heeft u een afspraak voor een CT-scan. Dit heeft u met uw behandelend specialist of huisarts afgesproken. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

  • Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als een gewone röntgenfoto.
  • De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor ziet de arts als het ware plakjes van het lichaam.
  • Alle gefotografeerde plakjes worden achter elkaar getoond. Zo ontstaat een 3D-beeld van (een deel van) het lichaam.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u voor te bereiden op het onderzoek. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Kom op tijd

15 minuten voor het onderzoek meldt u zich op de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u te laat komt, dan kan het zijn dat u die dag niet meer onderzocht kan worden.

Hartslag

24 uur voor het onderzoek mag u geen hartslagverhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag. Deze mag u 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet gebruiken.

Vaak is het nodig om voor het CT-onderzoek uw hartslag iets te verlagen. Mocht dat voor u van toepassing zijn, dan krijgt u een recept voor het medicijn metoprolol. Metoprolol is een bètablokker. Dit medicijn neemt u in zoals op het recept staat voorgeschreven. De dosering per inname vindt u ook op het recept. Soms krijgt u eenmalig een aanpassing van het medicijn dat u gebruikt.

Eten en drinken

De laatste 2 uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niets mag eten. U mag wel gewoon blijven drinken. Neem alleen geen koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.

Allergie

Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Medicijnen

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u NSAID-medicatie gebruikt, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit online. Meer informatie vindt u op de website www.farmacotherapeutischkompas.nl.

Het onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant roept u op en begeleidt u naar de kleedkamer. Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen. Metaal kan de straling tegenhouden en de opname verstoren. 

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt ECG-plakkers op uw borst voor het registreren van de hartslag. Voor het onderzoek krijgt u van de laborant een medicijn (nitroglycerine). Dit krijgt u via een spray onder uw tong toegediend. Hierdoor worden de kransslagvaten wijder. Ze kunnen dan beter worden afgebeeld. 

Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant contrastmiddel toegediend. Vlak voordat u wordt gescand, controleert de laborant uw hartslag. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u een hartslagverlagend medicijn (bèta-blokker) krijgt. Dit gebeurt via het infuus. De laborant schuift vervolgens de tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. De CT-scanner is aan de voor- en achterzijde open. 

Tijdens de scan

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Bewegingen kunnen de opnames verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, dan kunt u uw kleding weer aantrekken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de 15 en 30 minuten. Dat verschilt per onderzoek.

De uitslag

De uitslag krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00063 CT HART MET IV (POLI) 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.