Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Correctie van flaporen
Terug naar bovenliggende pagina

Correctie van flaporen

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een correctie van flaporen. In deze folder leest u hoe de operatie gaat en hoe u zich moet voorbereiden. Ook krijgt u informatie over het resultaat, mogelijke complicaties en de kosten. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de plastisch chirurg. 

Flapoorcorrectie

De stand, de vorm en de grootte van de oorschelp zijn bij ieder mens verschillend. Soms is er sprake van afstaande oorschelpen, ook wel flaporen genoemd. Veel mensen vinden dit minder mooi. Dan kan gekozen worden om de flaporen met een operatie te corrigeren. Dat heet een flapoorcorrectie.

Een kind kan vanaf 6 jaar oud geopereerd worden. Dan is de oorschelp bijna uitgegroeid. 

Verwachtingen

De correctie van de oren is blijvend, achter het oor komt een litteken. U kunt een duidelijke verbetering verwachten van de vorm van het oor. Doordat uw uiterlijk verandert, kunt u meer zelfvertrouwen ervaren. Maar het is niet zo dat de operatie alle persoonlijke problemen verhelpt. Of u de operatie ook echt wilt, is uw persoonlijke beslissing. Houd er rekening mee dat uw oren een half jaar gevoelig zijn voor stoten of kou.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet u zich voorbereiden. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Vertel dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. U moet namelijk vóór de operatie stoppen met deze medicijnen. Eén dag na de operatie mag u weer beginnen. Uw plastisch chirurg geeft u instructies.

Opname

Waar u wordt geopereerd, hangt af van de verdoving. Bij plaatselijke verdoving is de operatie op de behandelpolikliniek. Bij algehele narcose is de operatie op de OK. Tijdens het spreekuur overlegt u of u plaatselijke verdoving of narcose krijgt.

Na de ingreep onder plaatselijke verdoving mag u direct weer naar huis. Bij een operatie onder algehele narcose verblijft u een dag in het ziekenhuis (dagbehandeling).

Nuchter zijn

Krijgt u algehele narcose? Dan moet u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter zijn. Lees meer over nuchter zijn.

Hoofdband

Het is belangrijk dat u voor de operatie een hoofdband koopt. Deze hoofdbanden koopt u in de meeste sportwinkels. De hoofdband moet het hele oor (en dus ook de oorlel) bedekken. Neem de band mee naar de eerste controle met de verpleegkundige.

Sieraden en haardracht

  • Doe oorbellen voor de operatie uit. 
  • Wast uw haren voor de operatie. 
  • Draag lang haar in een staart. 

Kosten en oproep

Of de flapoorcorrectie vergoed wordt door uw verzekeraar, hangt af van uw verzekeringspakket. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding, dan ontvangt u automatisch een prijsopgave. 

Wanneer u voor de ingreep heeft betaald, krijgt u een oproep. Als u onder algehele narcose gaat, ontvangt u de oproep van de Opnameplanning. Soms komt de oproep via het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie.

De operatie

Een flapoorcorrectie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. U krijgt dan prikken rond het oor. De plastisch chirurg maakt aan de achterzijde van het oor een kleine snee in de huid. De chirurg verandert dan het kraakbenig oorskelet. Hierdoor komt de oorschelp meer tegen de schedel te staan. Als de oorschelp goed staat, wordt de snee gehecht.

Daarna krijgt u verband over uw oren, met daarover een haarband of tulband-verband. Voor een goed herstel is het belangrijk dat het verband goed blijft zitten en droog blijft tot de eerstvolgende controleafspraak.

Duur van de operatie

De operatie duurt 1 tot 1,5 uur.

Na de operatie

De eerste dag na de operatie kunt u pijn hebben. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Neem 2 tabletten van 500 milligram. Dat mag 4 keer per dag. Na 2 dagen moet de pijn duidelijk minder zijn. Is dat niet zo? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. 

Het resultaat

Meestal is het resultaat van een flapoorcorrectie goed. Het definitieve resultaat is pas te beoordelen na 6 maanden.

Mogelijke complicaties

Een enkele keer ontstaan complicaties, zoals een nabloeding of infectie. Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Controle

Na 1 week heeft u een controleafspraak. De hoofdband moet nog 2 weken dag en nacht gedragen worden. De 6 weken daarna alleen ’s nachts. Na 6 weken komt u terug voor een controleafspraak met de arts.

Versie: 762440-correctie-van-flaporen  2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.