Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Borstvergroting
Terug naar bovenliggende pagina

Borstvergroting

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft in overleg met de plastisch chirurg een afspraak voor een borstvergroting gemaakt. In deze folder leest u hoe de operatie gaat en hoe u zich moet voorbereiden. Ook vindt u informatie over de periode na de operatie, mogelijke complicaties en het herstel. Als laatste leest u over kosten en vergoedingen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de plastisch chirurg. 

Borstvergroting

Er zijn verschillende redenen voor een borstvergroting. Uw borsten kunnen altijd al onderontwikkeld zijn geweest. Maar het is ook mogelijk dat uw borsten kleiner en slapper zijn geworden na een zwangerschap of een vermageringsdieet.

Een borstvergrotende operatie wordt niet uitgevoerd bij vrouwen jonger dan 18 jaar. Het is belangrijk dat u de operatie zelf wilt en dat het niet de wens is van bijvoorbeeld uw partner.

Misschien geeft de operatie u een beter uiterlijk en meer zelfvertrouwen. Verwacht echter niet dat de operatie persoonlijke of seksuele problemen oplost.

Protheses

Een prothese is de eenvoudigste, effectiefste en duurzaamste manier om borsten te vergroten. Een prothese bestaat uit een zakje van siliconenrubber. Dit zakje is gevuld met siliconengel of met een ander vulmiddel, zoals fysiologisch zout water.

Borstvergroting met siliconenprotheses is een verantwoorde medische ingreep. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Dat is een vereniging waarvan bijna alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn. Er is nooit een verband aangetoond tussen siliconenprotheses en welke gevaarlijke bijwerking dan ook. Wel vormt het lichaam rond de protheses een weefsellaag (kapsel) die soms hard en pijnlijk kan worden. In de ruimte rondom de borstimplantaten kan een lymfoom ontstaan. De kans hierop is 1 op 7000.

De levensduur van protheses is beperkt. Maak bij pijnlijke, harder of slapper wordende borsten altijd een afspraak met een plastisch chirurg. Dit kan namelijk betekenen dat uw prothese lekt.

Borstkankeronderzoek met prothese

Iedere vrouw moet regelmatig haar borsten onderzoeken op mogelijke knobbeltjes. Dit zelfonderzoek blijft ook met protheses goed mogelijk. Röntgenonderzoek van de borsten wordt door de protheses moeilijker en minder betrouwbaar. Als dat nodig is, wordt dan gekozen voor een andere onderzoekmethode, zoals een echo of MRI-scan.

Verwachtingen

  • Tijdens het spreekuur bepaalt de plastisch chirurg samen met u de grootte, de vorm en de positie van de borstprotheses.
  • Het doel is een borst(maat) te kiezen die past bij uw postuur.
  • Ook de plaats van het litteken bespreekt de plastisch chirurg met u.
  • Net als bij andere operaties leidt een borstvergroting tot blijvende littekens.
  • De tepels kunnen na de operatie gevoeliger zijn, maar ook minder gevoelig. In de meeste gevallen herstelt het gevoel zich binnen een paar maanden.
  • Het geven van borstvoeding blijft mogelijk.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet u zich goed voorbereiden. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Preoperatief spreekuur

Voor u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Vertel dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Met deze medicijnen moet u vóór de operatie namelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. Uw plastisch chirurg geeft u hier instructies voor.

Roken

Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Daarom adviseren wij u dringend minimaal 6 weken voor de operatie helemaal te stoppen met roken.

Nuchter

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u de avond vóór de ingreep het volgende schema aan moet houden. Dit schema heet de 6-2 regel.  

Tot 6 uur voor de ingreep: een lichte maaltijd. Een lichte maaltijd is 2 beschuiten of crackers of 1 boterham met jam.

Tot 2 uur voor de ingreep: helder vloeibaar drinken. Bijvoorbeeld water, thee of zwarte koffie (zonder melk, een beetje suiker mag wel), heldere appelsap of limonade. U mag geen zuivel of ondoorzichtige vruchtensappen.

Opname

Een borstvergroting vindt meestal plaats in dagopname. Een enkele keer is een langere opnametijd nodig. Dit bepaalt de plastisch chirurg. U ontvangt 10 dagen voor de operatie extra informatie. Dan krijgt u ook de oproepdatum voor de operatie.  

Kosten

Een borstvergroting wordt meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn de kosten gedekt. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding, dan ontvangt u een prijsopgave. Wanneer u heeft betaald, krijgt u een oproep van de afdeling Opnameplanning.

De operatie

De plastisch chirurg adviseert u over de meest geschikte operatiemethode. De borstvergroting gebeurt onder algehele narcose. De prothese wordt meestal via een snee in de huidplooi onder de borst ingebracht. Ook kan de prothese via de oksel of via de tepelhof (dit is de lichtbruine kring rond de tepel) worden ingebracht. De prothese wordt geplaatst tussen de borstklier en de borstspier of onder de borstspier, direct op de ribben.

Drains

Bij de wond worden soms 2 drains ingebracht. Deze drains voeren het wondvocht af. Voor u weer naar huis gaat worden de drains verwijderd.

Duur van de operatie

Een borstvergroting duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

Uw borsten zijn na de operatie soms pijnlijk en gespannen. Dit verdwijnt binnen een paar dagen. Voor u naar huis gaat, wordt zo nodig het steungevend verband verwijderd. Ook meet de verpleegkundige u een beha aan. Wij adviseren u deze beha de eerste 6 weken na de operatiedag en nacht te dragen. De beha moet u zelf betalen, de rekening krijgt u thuis gestuurd.

Weer naar huis

  • Het is beter dat u de eerste 6 weken na de operatie niet sport, zwaar tilt of hoog reikt. Regel daarom voor de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken.
  • U mag gewoon douchen.
  • Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan.
  • Voorzichtige massage van de littekens met een crème of lotion is goed voor de soepelheid van de littekens. Dit mag vanaf 2 weken na de operatie.

Het resultaat

Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Er blijven altijd littekens, maar die vallen meestal niet of nauwelijks op. Volledige symmetrie van de borsten (dat de borsten gelijk zijn) is niet te garanderen. Het definitieve resultaat is pas te beoordelen na ongeveer een half jaar.

Mogelijk complicaties

  • Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.
  • Een narcose heeft altijd een risico. De anesthesioloog vertelt u hier meer over.
  • Een verstoorde wondgenezing kan een blijvend, breed litteken veroorzaken.
  • Het bindweefsel of ‘kapsel’ dat het lichaam om elke ingebrachte prothese vormt, kan zich samentrekken. Uw borsten kunnen hierdoor hard aanvoelen en onnatuurlijk rond worden. Dit kan per borst verschillen. Of dit bij u gebeurt, is niet te voorspellen.
  • Soms wordt een prothese afgestoten of gaat die kapot. In dat geval is vervanging nodig.

Controle

2 weken na uw ontslag uit het ziekenhuis komt u voor controle. Die afspraak krijgt u als u uit het ziekenhuis mag, na uw operatie. De verpleegkundige controleert uw wond en verwijdert zo nodig de hechtingen. Ook krijgt u advies voor de eerste periode na de controle.

Versie: 876821 Borstvergroting 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.