Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Bloedverlies na de overgang
Terug naar bovenliggende pagina

Bloedverlies na de overgang

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft bloedverlies na de overgang. Dat kan verschillende oorzaken hebben. In deze folder leest u wat er mogelijk aan de hand is. Daarnaast krijgt u informatie over de behandeling op de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Bloedverlies na de overgang

U bent in de menopauze als u een jaar lang geen menstruatie heeft gehad. Met andere woorden: u bent niet ongesteld geworden. In de periode voor de menopauze kan de cyclus veranderen en onregelmatig zijn. Deze periode heet de overgang. 

Het kan voorkomen dat u een jaar na uw laatste menstruatie wat bloed verliest. Dat is meestal onschuldig. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Daar wordt de oorzaak van het bloedverlies onderzocht. Soms verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. In deze folder krijgt u informatie over mogelijke oorzaken, onderzoeken en behandelingen.

Mogelijke oorzaken

Bloedverlies na de overgang kan verschillende oorzaken hebben.

Droog of dun slijmvlies

Tijdens de overgang daalt het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Daardoor kan het slijmvlies van de vagina en de baarmoederholte droog of dun worden.

Een poliep van de baarmoedermond

Aan de binnenkant van de baarmoederwand zit een slijmvormend weefsel. Dit weefsel kan uitgroeien tot een rode uitstulping: een poliep. Deze poliep is bijna altijd goedaardig.

Een poliep van het baarmoederslijmvlies

Het slijmvlies van de baarmoeder kan uitgroeien tot een rode uitstulping: een poliep. De meeste poliepen van de baarmoeder zijn goedaardig.

Een vleesboom

Een vleesboom is een goedaardig gezwel van de spierwand van de baarmoeder. Soms kan de vleesboom bloedverlies veroorzaken. Het ligt eraan waar deze zit. 

Vleesbomen zijn afhankelijk van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen. Voor de overgang kunnen vleesbomen voor onregelmatig of hevig bloedverlies zorgen. Maar na de overgang nemen de hormonen af. De vleesbomen zijn dan niet meer actief en worden kleiner. Toch hebben sommige vrouwen na de overgang nog een vleesboom. Het is onbekend of dit de reden is van het bloedverlies. 

Een menstruatie

Sommige vrouwen krijgen na een jaar toch nog een menstruatie. Hoe korter u in de overgang bent, hoe groter de kans op een menstruatie. De menstruatie zal hetzelfde voelen als eerdere menstruaties. Waarschijnlijk herkent u de symptomen.

Baarmoederhalskanker

Bloedverlies na de overgang kan een eerste teken van baarmoederhalskanker zijn. Deze vorm van kanker ontstaat uit het weefsel aan de binnenkant van de baarmoedermond. 

Baarmoederkanker

Er kan kanker ontstaan in de spier van de baarmoeder en in het slijmvlies van de baarmoeder. Bloedverlies is een symptoom dat vroeg ontstaat.

Andere oorzaken

  • Een infectie.
  • Een verzakking.
  • Het gebruik van sommige geneesmiddelen.

Bezoek aan de polikliniek

U bespreekt uw klachten met de arts. De arts doet daarna de volgende onderzoeken:

  • Een gynaecologisch onderzoek.
  • Een inwendige echografie.
  • Mogelijk een kweek of uitstrijkje.

Extra onderzoek

Soms is het nodig om extra onderzoek te doen. Dat hangt af van de resultaten van de onderzoeken. Hieronder ziet u een overzicht van mogelijke, extra onderzoeken. 

Biopt van baarmoederslijmvlies

Het afnemen van een biopt van het baarmoederslijmvlies. Bij dit onderzoek wordt met een dun rietje weefsel uit de baarmoeder gehaald. Dit wordt daarna opgestuurd voor verder onderzoek. De afname kan krampende, menstruatieachtige buikpijn geven.

Een contrastechografie

Bij een contrastechografie wordt gel in de baarmoeder gedaan. Dit gebeurt met een dunne katheter. Daarna wordt er een inwendige echo gemaakt. Het inbrengen van de gel kan krampende, menstruatieachtige buikpijn geven. Als het nodig is, mag u pijnstillers gebruiken. Het advies is om paracetamol te gebruiken, geen naproxen. 

Hysteroscopie

Bij een hysteroscopie kijkt de arts in de baarmoederholte. Dat gebeurt met een cameraatje via de vagina. Dit onderzoek is nodig als er afwijkingen in de baarmoederholte te zien zijn. Het is ook nodig als de echo geen duidelijk beeld laat zien.

Voor dit onderzoek wordt een nieuwe afspraak gemaakt. U gaat namelijk naar een behandelkamer of operatiekamer. Dat moet ingepland worden. Meer informatie over dit onderzoek leest u in de folder Hysteroscopie.

Weefselonderzoek

Weefselonderzoek wordt gedaan om vast te stellen of u kanker heeft. De uitslag van het weefselonderzoek duurt 1 tot 2 weken. U mag kiezen of u de uitslag telefonisch of op de polikliniek wilt bespreken. 

De behandeling

Natuurlijk is de behandeling afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies. Een behandeling is niet altijd nodig. Hieronder ziet u een overzicht van mogelijke behandelingen.

Medicatie

Bij droog of dun slijmvlies kan uw arts medicatie voorschrijven (bijvoorbeeld hormonen).

Poliep of vleesboom verwijderen

  • Een poliep van de baarmoedermond kan direct worden verwijderd, als het nodig is. Dit kan zonder pijnstilling.
  • Een poliep of vleesboom in de baarmoederholte kan met een hysteroscopie verwijderd worden.

Antibiotica

Bij een infectie door bacteriën kunt u een antibioticakuur gebruiken.

Operatie

  • Bij kanker kan een deel van de baarmoedermond verwijderd worden. Dit kan ook bij een voorstadium van baarmoederhalskanker het geval zijn.

  • Bij kanker kan een deel van de baarmoedermond verwijderd worden. Dit kan ook bij een voorstadium van baarmoederhalskanker het geval zijn.

Versie: 00056  Bloedverlies na de overgang 08-2023

Specialisme: Gynaecologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.