Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Behandeling van een volair plaatletsel
Terug naar bovenliggende pagina

Behandeling van een volair plaatletsel

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een volair plaatletsel. In deze folder leest u wat dat is en welke behandeling u krijgt. Ook leest u waar u na de behandeling op moet letten. Bij sommige klachten moet u het ziekenhuis bellen.

Volair plaatletsel

U heeft uw vinger gestrekt. Hierdoor is het middelste gewricht (PIP-gewricht) aan de handpalmzijde van uw hand beschadigd. De handpalmzijde (de binnenkant van uw hand) wordt de volaire kant genoemd. Soms is de vinger uit de kom geweest en is het gewricht eerst gezet. Meestal is de aanhechting van het middelste vingerkootje gewond geraakt. Dan is daar soms een breukje te zien.

De behandeling 

Om de gekwetste vinger rust te geven, krijgt u meestal 1 week een gipsspalk om de vinger. Na 1 week is de meeste zwelling en de ergste pijn verdwenen en kunt u de vinger weer een beetje buigen. De vinger blijft nog een aantal weken pijnlijk en u mag de vinger niet overstrekken. Daarom krijgt u een vingerbrace. Zo kunt u uw vinger wel buigen, maar niet overstrekken. In enkele gevallen krijgt u ook een verwijzing voor handtherapie.

Weer naar huis

  • Het buigen gaat in het begin meestal niet goed, omdat er nog wat zwelling aanwezig is.
  • Het is belangrijk dat u probeert om de vinger volledig te buigen, steeds een beetje meer.
  • Pas als de volaire plaat is genezen, kunt u de vinger weer helemaal strekken. Dan voelt dit ook niet pijnlijk meer. Dit kan 3 tot 5 weken duren.
  • Lichte werkzaamheden zijn in de hersteltijd goed mogelijk. Met kracht knijpen wil nog niet.

Schoonmaken

De brace is van kunststof en kan smetten van de huid veroorzaken. Daarom moet u de vinger en de brace regelmatig drogen. Douchen zonder brace mag, net als slapen zonder brace.

De brace mag gewoon worden schoongemaakt met water en zeep. Gebruik lauw water om de brace schoon te maken. Als u heet water gebruikt, kan het spalkje vervormen. Het is belangrijk om de zeep goed af te spoelen en de brace te laten drogen. Verzorg uw huid eronder met bodylotion.

Sporten

Het is beter om de eerste weken niet aan balsporten te doen. Met de platte hand ergens op steunen kunt u beter niet doen.

Wanneer bellen?

Neemt u bij 1 of meer van onderstaande klachten contact met het ziekenhuis op:

  • Als het spalkje te ruim of te klein is geworden.
  • Als er scherpe randen zijn ontstaan.
  • Als u (ernstige) huidklachten krijgt door het spalkje.

Versie: 20160095: Volaire plaatletsel 2023-08 

Specialisme: Chirurgie Gipskamer
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.