Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Beademing via een masker (Non-invasieve beademing)
Terug naar bovenliggende pagina

Beademing via een masker (Non-invasieve beademing)

Folder

Inleiding

Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive Care. De arts heeft besloten dat het nodig is om de ademhaling van de patiënt met een beademingsmachine te ondersteunen. In deze folder leest u over de beademing via een masker. De informatie van deze folder is een aanvulling op het gesprek met de behandelend specialist (intensivist) en verpleegkundige.

Beademing

Beademing betekent dat een patiënt wordt aangesloten op een beademingsmachine. Door middel van druk wordt er lucht in de longen geblazen. Hierdoor wordt het ademhalen gemakkelijker en kost minder moeite. Soms neemt de machine de ademhaling helemaal over. Maar meestal ondersteunt het de eigen ademhaling.

De beademingsmachine kan op verschillende manieren bij de patiënt worden aangesloten. Hoe dat gebeurt, bepaalt de intensivist. De keuze is afhankelijk van hoe erg het ademhalingsprobleem en de conditie van de patiënt is. De mogelijkheden zijn:

  • Via een buisje dat door de mond tot in de luchtpijp is ingebracht (een beademingsbuis). Dit noemen we invasieve beademing.
  • Via een buisje dat door een opening in de hals tot in de luchtpijp is ingebracht. Dit heet beademing via een tracheostoma.
  • Via een masker dat met banden over het gezicht wordt aangebracht. Dit noemen we non-invasieve beademing met een masker.

Bij uw familielid of naaste heeft de intensivist gekozen voor de non-invasieve beademing met een masker.

Beademing via een masker

Beademing via een masker wordt ook wel non-invasieve beademing genoemd. Non-invasief betekent dat er geen beademingsbuisje in de luchtpijp wordt ingebracht. Het masker is met een slang verbonden aan een beademingsmachine. Via de slang blaast de beademingsmachine lucht en zuurstof in het masker. Dit gebeurt op het moment dat de patiënt wil inademen. De ondersteuning voor het ademen wordt zo ingesteld dat de longen voldoende lucht en zuurstof krijgen. Met zo min mogelijk inspanning voor de patiënt. In het begin is het vaak even wennen. Maar meestal geeft het de patiënt snel verlichting.

Bewaking 

De beademingsmachine zorgt voor ondersteuning van de ademhaling. Op de machine wordt de bewaking van de ademhaling ingesteld. Er kan een alarmsignaal afgaan. Dit is normaal en wil niet altijd zeggen dat er iets mis is. Het alarm kan bijvoorbeeld afgaan als de patiënt veel probeert te praten via het masker.

Communiceren

Het doorzichtige beademingsmasker bedekt de mond, de neus en soms het hele gezicht. Praten met het masker op is wel mogelijk. Maar vooral in het begin van de behandeling kan het de beademing verstoren. Daarnaast kost praten soms veel energie en kan het erg vermoeiend zijn voor de patiënt.

Afleiding voor de patiënt

Als de patiënt wakker is, is het fijn om voor afleiding te zorgen. Dat wordt meestal erg gewaardeerd. Door de afleiding kan de patiënt even met iets anders bezig zijn dan alleen met het ziek zijn of het verblijf op de Intensive Care. Bijvoorbeeld:

  • U kunt praten over gewone dagelijkse dingen.
  • U kunt foto’s van familieleden, geliefden of huisdieren van de patiënt meenemen en ophangen.
  • U kunt persoonlijke spulletjes van de patiënt meenemen.
  • U kunt de patiënt voorlezen of een luisterboek laten horen.
  • Op de Intensive Care kan de patiënt televisie kijken of muziek luisteren.

Eten en drinken

Bij eten en drinken moet het masker even af. Dit betekent dat de ademhalingsondersteuning voor even wordt onderbroken. Vooral in het begin van de behandeling gebeurt dit zo kort mogelijk. Als dat nodig is, wordt vocht en voeding dan via een infuus en maagsonde toegediend.

Verzorging

De verpleegkundigen verzorgen regelmatig de ogen, lippen en mond van de patiënt. Ook tijdens die verzorging moet het masker even af.

Als non-invasieve beademing niet helpt

Soms helpt deze manier van ademhalingsondersteuning niet genoeg. Of kan de patiënt er niet aan wennen. Dan kan de behandelend arts kiezen voor een andere manier van beademing. Meestal gaat de beademing dan via een beademingsbuis in de luchtpijp.

Hoe lang moet het masker op?

Als de toestand en conditie van de patiënt verbetert, kan hij of zij weer zonder masker ademen. De ademhalingsondersteuning wordt in stapjes afgebouwd. Hoe lang dit duurt, is voor elke patiënt verschillend. Hier is geen algemene richtlijn voor te geven.

Mogelijke complicaties

Mogelijke complicaties bij beademing via een masker zijn:

  • Angstgevoelens
  • Irritatie van de ogen door lekkage van lucht langs het masker
  • Huidbeschadigingen van de neusrug
  • Lucht in de maag met daardoor kans op braken of verslikken
  • Droge mond

Versie: 1224665 Beademing via een masker 2023-08

Specialisme: Intensive Care
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.