Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Achillespeesklachten
Terug naar bovenliggende pagina

Achillespeesklachten

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De orthopedisch chirurg heeft vastgesteld dat uw achillespees ontstoken is. In deze folder kunt u lezen wat dit betekent. Ook leest u wat er aan gedaan kan worden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Opleidingsziekenhuis

Het Martini ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u naast de behandelend specialist, ook arts-assistenten en/of coassistenten in opleiding tegen kunt komen. Zij werken altijd onder supervisie van de specialisten en zijn betrokken in het hele traject dat u als patiënt doorloopt. Ze doen bijvoorbeeld poliklinische consulten. Ook lopen ze visite op de verpleegafdeling. En ze voeren operaties uit en zijn ook betrokken bij de nazorg. Alle handelingen worden samen met of onder supervisie van de specialist uitgevoerd. De kwaliteit van zorg en uw veiligheid zijn hierbij altijd gewaarborgd.

Achillespeesontsteking

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral sporters hebben kans op blessures, in de vorm van een scheur in de pees of een ontsteking. Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal komt het door overbelasting.

Klachten

Als u een achillespeesontsteking heeft, kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Milde pijn na training of hardlopen. De pijn kan beetje bij beetje verergeren.
  • Een ‘trager’ been.
  • Perioden van soms heftige pijn in de pees, gedurende een paar uur na het hardlopen.
  • Uw been kan gevoelig zijn. Dat voelt u op ongeveer 6 centimeter boven de plek waar de achillespees aan het hielbeen vastzit. U voelt dit vooral ’s morgens.
  • Stijfheid die minder wordt als de pees is opgewarmd.
  • Zwelling.

De behandeling

Een orthopedisch chirurg onderzoekt uw pees. De chirurg kijkt of er kleine scheurtjes in de pees zitten of dat deze ontstoken is. Dat geeft namelijk ongeveer dezelfde klachten. Afhankelijk van de ernst van uw klachten, adviseert de chirurg een behandeling. Bijvoorbeeld een:

  • Ontstekingsremmende medicijnkuur
  • Speciale steunzool met hakverhoging
  • Fysiotherapie
  • Tijdelijke gipsbehandeling

Operatie

Een operatie is meestal niet nodig. Als de klachten wel blijven bestaan, kan de achillespees worden geopereerd. Hierbij wordt het zieke gedeelte van uw pees weggehaald. Na een operatie krijgt u vaak een gipsbehandeling van 6 weken. Herstel gaat langzaam en u moet waarschijnlijk revalideren.

Mogelijke complicaties

Na een behandeling of operatie komen meestal geen complicaties voor. Deze complicaties kunnen voorkomen:

Trombose

Er kan een verstopping van een bloedvat in het been (trombose) ontstaan. Als dit niet behandeld wordt, kan een stolsel naar de longvaten of hersenvaten schieten. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Trombose is herkenbaar aan een dikke en pijnlijke kuit.

Om trombose te voorkomen, kunt u uw voet regelmatig vanuit de enkel naar u toe trekken. En daarna de voet weer strekken. Heeft u in het verleden ooit een trombosebeen gehad? Of is bekend dat u een verhoogd risico op trombose heeft? Dan vragen wij u dit te melden bij uw behandelend arts.

Zenuwbeschadiging

Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten na een tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.

Wondinfectie

Er kan een wondinfectie ontstaan. De huid rondom de wond is dan rood en pijnlijk. Soms gaat dat samen met koorts.

Controle

De controles vinden plaats op de Gipskamer. De hechtingen worden meestal na 2 weken verwijderd. Bij mogelijke gipsklachten kunt u terecht bij de Gipskamer. Dit is altijd na telefonisch overleg.

Heeft u andere klachten of dringende vragen? Bel dan gerust een dienstdoende arts, ook buiten kantoortijden.

Het resultaat

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten zonder dat een operatie nodig is. Soms wordt de achillespees geopereerd. Die behandeling is doorgaans succesvol.

Versie: 1452001 07-2023 Achillespeesklachten

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.