Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Aangezichtspijn (Sweet-methode)
Terug naar bovenliggende pagina

Aangezichtspijn (Sweet-methode)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U krijgt een behandeling tegen de pijn aan uw aangezicht: de Sweet-methode. Dit heeft u met uw behandelend arts afgesproken. In deze folder leest u wat de behandeling is. Ook leest u hoe u zich voorbereidt, hoe de behandeling gaat en wat u na de behandeling merkt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. 

Aangezichtspijn

Bij aangezichtspijn heeft u heftige pijnaanvallen in uw gezicht. De pijn wordt veroorzaakt door een prikkeling van de aangezichtszenuw. De pijn ontstaat na een prikkel die normaal niet pijnlijk is. Bijvoorbeeld een aanraking van de huid, eten, praten, tandenpoetsen of koude wind. Het kan dat de pijn na een tijdje zomaar verdwijnt en dan plotseling weer terugkomt. Er is geen duidelijke oorzaak bekend.

Sweet-methode

Behandeling van aangezichtspijn gebeurt via de Sweet-methode. Bij de Sweet-methode wordt de aangezichtszenuw behandeld met warmte. Dat gebeurt met een naaldje. Warmte verbetert de manier waarop de zenuwen pijn doorgeven. Hierdoor worden uw pijnklachten meestal minder.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op de behandeling voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Algemeen

  • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
  • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
  • U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding.
  • U neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.
  • U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.

Medicatie

Gebruikt u medicatie die de bloedstolling beïnvloedt? Dan moet u daar vóór de behandeling tijdelijk mee stoppen. Dit overlegt u altijd eerst met de pijnarts. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen. Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters of contrastmiddelen? Vertel dit dan aan uw pijnarts.

Nuchter

U moet voor deze behandeling nuchter zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder Nuchterbeleid.

De behandeling

Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht.

In de behandelkamer

De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. U wordt aangesloten op een monitor om uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte te bewaken. U krijgt ook een infuus. Uw behandeling gebeurt in overleg met uw pijnarts, in dagbehandeling. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out). Daarna start de behandeling.          

Eerst wordt de behandelplek plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een roesje (intermitterend sedatie). U ligt op uw rug op de behandeltafel, waarbij uw hoofd stevig ligt, zodat het niet kan bewegen. Dan plaatst de pijnarts een naald bij de zenuwknoop van de trigeminuszenuw. Die zenuw zit tussen het oor en het jukbeen. Dan krijgt u een proefstroompje om te kijken of de naald op de goede plek zit. Als het op de goede plaats zit, begint de warmtebehandeling. Door de verdoving en het roesje merkt u weinig van de behandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog 60 minuten in bed. U wordt weer aangesloten op een monitor.  Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de arts weer naar huis.

Thuis merkt u soms veranderingen in uw gezondheid. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

  • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
  • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.

Mogelijke complicaties

De volgende complicaties kunnen gebeuren. Dit komt bijna nooit voor.

  • Een bloeduitstorting.
  • Een doof gevoel in het gezicht en hoornvlies.
  • Minder kracht bij het kauwen. 
  • Zenuwpijn op de behandelde plek.
  • Een infectie. Dit gebeurt als een bacterie uit het wangslijmvlies in het hersenvocht terechtkomt. Zo kan een hersenvliesontsteking ontstaan. Krijgt u koorts met hoofdpijn en nekstijfheid? Neem dan meteen contact op met uw behandelend arts.

Het resultaat

Pas na een paar weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het kan goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling heeft gewerkt. Soms is een extra behandeling nodig. Het is belangrijk om na de behandeling goed op te letten hoe u zich voelt en of u veel pijn heeft. Ook als u steeds minder pijn heeft, is dat voor de pijnarts belangrijke informatie. Zo kan de arts zien of uw behandeling goed heeft gewerkt.

Versie: 00040 Aangezichtspijn (Sweet-methode) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.