Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Zwangerschapscontrole en bevalling

Zwangerschapscontrole en bevalling

U bent door uw huisarts of verloskundige doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra controle van uw zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat u last heeft van een hoge bloeddruk. Of omdat er twijfels zijn over hoe de baby groeit of beweegt. Soms gaat u na 1 of meer controles weer terug naar uw eigen verloskundige of huisarts. Soms blijft u onder controle van de gynaecoloog. U bevalt dan ook in het ziekenhuis.

Controles

De zwangerschapscontroles in het ziekenhuis worden gedaan door de gynaecoloog, arts-assistent of verloskundige. Bent u onder controle in het ziekenhuis? Dan kunt u bij lichamelijke klachten of vragen over uw zwangerschap rechtstreeks naar het ziekenhuis bellen. Er is altijd iemand bereikbaar voor telefonisch overleg. En als het nodig is, wordt er overlegd of u direct naar het ziekenhuis kan komen, of dat u nog even thuis kunt blijven.

Opname

Soms is het nodig dat u tijdens de zwangerschap in het ziekenhuis blijft. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk, te vroege weeën of te vroeg gebroken vliezen. U wordt dan opgenomen op de verpleegafdeling Verloskunde. De zaalarts bespreekt met u de mogelijke behandeling. Dat doet hij of zij altijd in goed overleg met de gynaecoloog. Bij de verpleegkundigen kunt u altijd terecht met vragen. De zaalarts komt dagelijks bij u langs en u kunt een gesprek aanvragen met de gynaecoloog.

Bevalling

Bent u tijdens de zwangerschap onder controle in het ziekenhuis? Dan bevalt u ook in het ziekenhuis. Zorg er daarom voor dat u een paar weken voor de uitgerekende datum een tas klaar heeft staan met spullen die u tijdens en/of na de bevalling in het ziekenhuis nodig hebt.

Bellen

U kunt bellen als de bevalling is begonnen. Meestal begint de bevalling met weeën. U kunt in ieder geval bellen als:

  • uw buik tenminste een uur lang om de 5 tot 10 minuten hard wordt en de pijn erger wordt
  • uw vliezen zijn gebroken
  • u zich ongerust maakt over u of uw baby
  • u een duidelijke instructie van uw gynaecoloog heeft gekregen wanneer u moet bellen.

Als u naar het ziekenhuis komt voor de bevalling, kunt u meteen naar de Verloskamers gaan. Wij melden bij de receptie van het ziekenhuis dat u er bent. U kunt gebruik maken van een van onze rolstoelen.

Bevallen

U bevalt op een van onze comfortabele en sfeervolle verloskamers. De verpleegkundige, klinisch verloskundige of arts-assistent begeleidt de bevalling. Als dat nodig is kijkt de gynaecoloog mee. Uw partner, familielid of vriendin mag natuurlijk bij de bevalling zijn.

Wat moet u doen als de bevalling begint?

In de video staan praktische tips over wat u moet doen als de bevalling begint. Roept de video vragen bij u op? Vraag ernaar bij uw arts of verloskundige.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Pijnbestrijding

Een bevalling is pijnlijk. Hoe u deze pijn ervaart, is heel persoonlijk. Als u de pijn niet goed op kunt vangen, kunt u kiezen voor pijnstilling. In overleg met de arts of verloskundige kiest u voor een pijnstillende injectie in uw been of bil. Of voor een ruggenprik.

In het Martini Ziekenhuis is een ruggenprik dag en nacht mogelijk. U krijgt de ruggenprik van de anesthesioloog op de operatieafdeling. U krijgt ook een infuus voor vocht en de pijnstillers. En een blaaskatheter om urine op te vangen. Na de ruggenprik houden we de hartslag van uw baby goed in de gaten. Als u volledige ontsluiting heeft, kijken we samen of we de verdoving lager kunnen zetten. Als u de weeën voelt, helpt dat namelijk vaak bij het persen. 

Na de bevalling

Als de bevalling normaal is verlopen, kunt u na enkele uren naar huis.

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling Verloskunde als het nodig is voor u of de baby. Op de verpleegafdeling Verloskunde kunt u zelf kiezen hoeveel zorg u wilt en nodig hebt. Wel zo prettig! Uw partner kan bijvoorbeeld gewoon blijven slapen en u kunt zelf de bezoektijden bepalen. Bij de zorg voor de baby helpen we u waar dat nodig is. Ook behandelingen voor uw baby doen wij zoveel mogelijk bij u op de verpleegafdeling Verloskunde.

Als u naar huis mag, komt u onder controle bij de verloskundige of huisarts. Soms komt u na 6 weken nog voor een controle naar de gynaecoloog of 2e lijns verloskundige.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Gynaecologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5840
E-mail: gynaecologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2

Voor spoed: 

De verloskamers zijn dag en nacht telefonisch bereikbaar via tel. (050) 524 6456 en buiten kantooruren via de verpleegafdeling op tel. (050) 524 6430.

Gaat u binnenkort bevallen in het Martini Ziekenhuis? Volg dan ons Instagram account verloskunde_martinizh

Via IGTV kun je livestreams terugkijken met informatie over de bevalling en borstvoeding. Ook kun je een digitale rondleiding volgen over de verloskamers. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.