Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Wortelblokkade ter hoogte van de nek

Wortelblokkade ter hoogte van de nek

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een wortelblokkade ter hoogte van de nek (cervicale wortelblokkade). Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Het doel van de behandeling is tweeledig: aantonen welke zenuw verantwoordelijk is voor uw pijn en uw pijn verminderen (blokkeren) door het inspuiten van een pijnstiller en een corticosteroïd rond de zenuwwortel. Uw totale verblijf in het ziekenhuis duurt ongeveer 45 minuten. Na de behandeling kan een kortdurende krachtsvermindering en stuurloosheid optreden van uw arm. Ook kan uw arm warm aanvoelen en tintelen. Daarom is zelf autorijden en fietsen na de behandeling niet toegestaan. Het is noodzakelijk dat u vervoer naar huis regelt.

Let op

  • Gebruikt u bloedverdunners? Meldt u dit dan voorafgaand aan de behandeling aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie.
  • Bij patiënten met diabetes mellitus kan de bloedsuikerspiegel ontregeld raken door de inspuiting van corticosteroïden. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met uw huisarts, internist of diabetesverpleegkundige.
  • Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Behandeling

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en neemt u mee naar de behandelkamer. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. De radioloog desinfecteert uw huid. Onder röntgendoorlichting plaatst de radioloog de naald en spuit een contrastvloeistof in bij de betreffende zenuwwortel. Als de naald op de juiste plaats zit wordt de combinatie van pijnstiller en corticosteroïd door de radioloog rond de zenuwwortel ingespoten . De behandeling duurt 10 tot 15 minuten.

Na behandeling

Na het inspuiten van de medicatie neemt u weer plaats in de wachtkamer. U blijft hier nog ongeveer 30 minuten zitten. Daarna zal de radioloog met u het effect van de wortelblokkade bespreken. De behandeling kan een kortdurende krachtsvermindering en stuurloosheid veroorzaken van uw arm. Ook kan uw arm warm aanvoelen en tintelen.

Direct na de wortelblokkade kunt u veel minder of geen pijn meer hebben. Dit komt door de pijnstiller die is ingespoten. Dit effect is kortdurend. Het definitieve effect van de wortelblokkade is pas na enkele weken merkbaar.

Nazorg

De dag na de behandeling kunt u zich minder fit en koortsig voelen. Dit komt door de corticosteroïden.

Tot 3 dagen na de wortelblokkade moet u niet sporten of zwaar belastende activiteiten uitvoeren.

Na ongeveer 4 weken heeft u een controleafspraak bij uw behandelend specialist.U maakt deze controleafspraak bij uw behandelend specialist zodra u de afspraak voor een wortelblokkade heeft ontvangen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.