Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Wervelkanaal operatie

Wervelkanaal operatie

In overleg met de neurochirurg besluit u tot een operatie (laminectomie) op 1 of meerdere vernauwde plekken van het wervelkanaal. Daarbij proberen we ruimte te maken in het wervelkanaal. De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Gemiddeld verblijft u 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

In overleg met de neurochirurg besluit u tot een operatie (laminectomie) op 1 of meerdere vernauwde plekken van het wervelkanaal. Deze ingreep gebeurt onder algehele narcose. Gemiddeld verblijft u 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. De duur van de opname is afhankelijk van uw leeftijd en de uitgebreidheid van de ingreep.

Voorafgaand aan de operatie ontvangt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Onze operatieplanning loopt slechts enkele dagen vooruit. Dit komt omdat we ruimte moeten reserveren voor eventuele hersenoperaties. Deze patiënten moeten vaak op korte termijn geopereerd worden. Wij kunnen u hierdoor pas kort voor uw operatie informeren over de operatiedatum. We doen ons uiterste best om de datum van uw opname een week van tevoren aan u door te geven. Toch kan het gebeuren dat we u pas een dag van tevoren bellen. Ook kan het gebeuren dat een geplande operatie niet door kan gaan, omdat een spoedoperatie voorrang krijgt. Wij hopen op u begrip hiervoor.

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn.

Op de dag van uw opname meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling Neurochirurgie. Hier bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie. De fysiotherapeut komt bij u langs, stelt u enkele vragen en geeft u oefeninstructies.

Operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de algehele narcose. Tijdens de operatie ligt u op uw buik.

Met behulp van röntgendoorlichting wordt de juiste operatieplaats bepaald. De operatie wordt met microchirurgische technieken uitgevoerd, via een korte snee in de huid, in het midden van de rug. Onder het zicht van een operatiemicroscoop zal de neurochirurg bij de aangedane wervel zoveel bot en bindweefsel van de wervelboog verwijderen, dat voor de zenuwen van beide benen weer voldoende ruimte ontstaat.

Het kan zijn dat de chirurg tijdens de operatie een slangetje (wonddrain) in het wondgebied achterlaat voor het afzuigen van bloed ter voorkoming van een nabloeding. Tot slot hecht de chirurg het sneetje in de rug. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor controle naar de uitslaapkamer. Na de operatie moet u nog 4 uren op uw rug blijven liggen. Wanneer de controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling.

De verpleegkundige controleert na operatie regelmatig uw wond en kijkt of uw gevoel en kracht aan de benen goed is. Zo nodig krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als uw toestand het toelaat, mag u 4 uren na de operatie uit bed. Daags na de operatie verwijdert de verpleegkundige de wonddrain. Langzaamaan breidt u uw activiteiten steeds verder uit, hierbij geholpen door de fysiotherapeut. Afhankelijk van uw conditie mag u na 1 tot 5 dagen na de operatie weer naar huis. Voordat u met ontslag gaat, bekijkt de fysiotherapeut in het ziekenhuis of fysiotherapie thuis voor u noodzakelijk is en regelt dit zo nodig.

Voorlichtingsfilm voor een goed herstel na een rugoperatie

Bekijkt u de voorlichtingsfilm met houding- en bewegingsadviezen na een rugoperatie. Dit zorgt ervoor dat u goed kunt herstellen van de operatie. En snel starten met bewegen zorgt ervoor dat u minder kracht en conditie verliest.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Nazorg

Mocht u nog pijn hebben, dan krijgt u bij ontslag een recept mee voor pijnstillers, maar in de meeste gevallen is pijnmedicatie niet nodig. Als u hechtingen heeft, kunt u deze een week na de operatie door uw huisarts laten verwijderen.

Wanneer bij u wondstrips zijn gebruikt, mag u deze na een week zelf verwijderen. In de eerste weken na operatie is het goed om naar uw lichaam en uw rug te luisteren. In het begin zult u nog behoefte hebben aan regelmatig rusten, liggend in bed. Zitten zal dan minder aangenaam zijn. Wandelen wordt in de regel als zeer prettig ervaren. Wanneer u thuis een hometrainer heeft, mag u die direct weer gebruiken. Na enkele weken kunt u ook weer gaan fietsen.

Na 6 weken heeft u een poliklinische controleafspraak bij de neurochirurg die u heeft geopereerd. U hoeft uw werk tot die tijd niet te hervatten.

Resultaat

Doorgaans is 80 tot 90% van de patiënten tevreden met het resultaat van de operatie. Een vernauwing kan soms na vele jaren wel weer terugkomen of op een nieuwe plaats ontstaan.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Neurochirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5950
E-mail: neurochirurgie@mzh.nl
Routenummer: 0.7

Eerste afspraak
2 weken
Behandeling
6 weken
Specialisme: Neurochirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.