Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Voeding bij herstel van brandwonden

Voeding bij herstel van brandwonden

Van brandwonden genezen is topsport. Een topsporter eet en drinkt veel om langdurig en intensief te kunnen bewegen. Een brandwondenpatiënt moet veel eten en drinken om te kunnen herstellen, want uw lichaam werkt hard. Het zet de voeding om in energie en allerlei nuttige lichaamsstoffen. Daarmee maakt het onder andere nieuw weefsel aan, zoals huid en spieren.

Extra energie en bouwstoffen

Uw lichaam haalt energie uit eten en drinken (voeding), zodat spieren, organen, hersenen en alle andere onderdelen van uw lichaam kunnen werken. Voor uw herstel is extra energie nodig. Hoe groter en dieper de brandwonden zijn, des te harder moet uw lichaam werken. En des te meer energie uw lichaam nodig heeft.

Ook haalt ons lichaam vocht, eiwitten, vitaminen en mineralen uit voeding. Deze bouwstoffen zijn naast energie noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam en voor het herstel. Ook hier geldt groter en dieper de brandwonden zijn, des te meer bouwstoffen u lichaam nodig heeft.

Door de verbrande huid verliest uw lichaam veel vocht. Dit vocht verdampt voor het grootste deel aan het wondoppervlak. Met het verdampen gaan ook nuttige stoffen zoals lichaamseiwitten en zouten verloren. Om deze verliezen te compenseren moet uw lichaam harder werken en heeft meer energie nodig.

Extra voeding

Vanwege de behoeftes van uw lichaam door het herstel van uw brandwonden, is het van groot belang dat u een aanpassing doet in wat u eet en drinkt. Zijn uw brandwonden gering, dan is het voldoende om naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) wat extra tussendoortjes te nemen. Maar de meeste mensen met brandwonden hebben veel meer extra voeding nodig. Dit betekent vaak de dubbele hoeveelheden van de hoofdmaaltijden plus snacks tussendoor. U krijgt hierbij professionele ondersteuning van een diëtist en een voedingsassistent.

De diëtist en voedingsassistent

De diëtist stelt aan de hand uw persoonlijke situatie (o.a. uw wonden, uw lichaamsgewicht) vast hoeveel energie, eiwitten en voedingsstoffen u nodig heeft. Op basis daarvan bepaalt de diëtist wat u moet eten en drinken en in welke hoeveelheden u deze moet nemen om u herstel zo goed mogelijk te laten verlopen (dieet). Dit gebeurt in goed overleg met u. Omdat de benodigde voeding veel meer is dan u gewend bent, krijgt u naast de hoofdmaaltijden regelmatig tussendoortjes aangeboden. U eet en/of drinkt elk uur wel wat.

De voedingsassistent (of verpleegkundige) helpt u een verantwoorde keuze te maken en zorgt ervoor dat u alles op tijd krijgt. Zij noteert ook dagelijks wat u heeft gegeten en gedronken. Aan de hand van die notities controleert de diëtist of het goed gaat. Zo nodig past de diëtist in overleg met u het voedingsschema bij. Belangrijk is dat uw gewicht goed blijft. Daarom wordt u regelmatig gewogen.

Dieetproducten

De diëtist kent verschillende hulpmiddelen voor het samenstellen van een energie- en bouwstofrijke voeding. Dieetproducten zijn daarvan een voorbeeld. Er bestaan dieetproducten met extra energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze producten geven u snel een vol gevoel. De diëtiste en voedingsassistent houden daar rekening mee bij het aanbieden van eten en drinken.

Sondevoeding

Als het u niet lukt om voldoende te eten, kan sondevoeding uitkomst bieden. Sondevoeding is vloeibare voeding die u via een sonde (slangetje) krijgt. Dit slangetje gaat via de neus naar de maag. Sondevoeding kan de gewone voeding op een eenvoudige manier aanvullen of vervangen. Soms is het onmogelijk via de gewone weg te eten, bijvoorbeeld als het gebied rondom uw mond is verbrand of als u wordt beademd. In deze situaties is sondevoeding een goede oplossing.

Weer thuis

We hebben de ervaring dat mensen na opname in het brandwondencentrum veel blijven eten en snacken. U kunt hierdoor overgewicht ontwikkelen. We adviseren u om thuis een passend en gezond eetpatroon aan te houden en te stoppen met het eetpatroon dat u had tijdens uw opname. Richtlijnen voor een goede voeding kunt u vinden op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.

Versie: 1 maart 2021 

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.