Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Verbinding neusbijholte/kaakholte sluiten

Verbinding neusbijholte/kaakholte sluiten

Na het trekken van een kies is er bij u een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte/kaakholte, een zogenaamde antrumperforatie. De opening sluiten is nodig, omdat anders de neusbijholte/kaakholte kan ontsteken. Het liefst gebeurt het sluiten nog dezelfde dag op de polikliniek Mond- Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA).

Voorbereiding

Wanneer het gaatje bij u pas later is ontdekt, is die holte meestal al ontstoken. De holte moet dan eerst ‘schoon’ zijn, voordat het sluiten ervan kan plaatsvinden. De kaakholte moet dan eerst worden gespoeld. Soms doet de MKA-chirurg dit, soms kunt u dit zelf. Het spoelen gebeurt met een spuitje via de opening in de mond. De gebruikte zoutoplossing komt vervolgens uit de neus. Vaak krijgt u ook antibiotica voorgeschreven.

Wanneer de ontsteking weer rustig is, volgt de ingreep. Deze vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de polikliniek Mond- Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA).

Ingreep

Op de dag van de ingreep gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij het trekken van de kies. Dan maakt de MKA-chirurg een stukje tandvlees los en hecht dit over het gat waar de kies getrokken is. Na 10 tot 14 dagen controleert de MKA-chirurg tijdens een nieuwe afspraak de genezing en verwijdert zo nodig de hechtingen. Deze ingreep duurt circa 20 minuten.

Wanneer de opening erg groot is en/of de ontsteking hardnekkig, zal de MKA-chirurg de ingreep bij u onder algehele verdoving (narcose) uitvoeren. De sluiting duurt dan wat langer en soms wordt er tijdelijk een slangetje via de neus naar de kaakholte gelegd. U moet dan op de dag van de ingreep nuchter naar het ziekenhuis komen. Vaak mag u dezelfde dag of uiterlijk na 1 nacht weer naar huis.

Na de ingreep

Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies. Het is belangrijk om de eerste pijnstiller uiterlijk een uur na de ingreep in te nemen.

Uw wang kan flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kunt u uw mond minder ver dan gebruikelijk openen en u kunt slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling weer. Om zwelling van de wang tegen te gaan, koelt u de buitenkant van de wang enkele uren na de ingreep met ijsblokjes (in een plastic zakje) of met een ‘cold pack’.

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Op de dag van de ingreep mag u uw mond nog niet spoelen, want het bloedstolsel in de wond moet zich kunnen hechten. U mag wel drinken en tanden poetsen.

Het is normaal dat er af en toe een beetje bloed uit het wondje of uit de neus komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom ook nog wat roze gekleurd zijn. Als de bloeding niet vanzelf stopt, of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken.

Nazorg

Na de ingreep moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken.

Voor een goede genezing van de wond is het van belang dat u de mond goed schoonhoudt. U kunt gewoon uw tanden poetsen, maar de eerste vijf dagen niet in de buurt van de wond. Naast het tandenpoetsen kunt u ook 2 tot 3 keer per dag de mond spoelen met een mondspoelmiddel. Hier krijgt u een recept voor mee en moet u dan 5 tot 7 dagen mee doorgaan.

U mag een week geen druk op de neus zetten, om de wond niet te belasten. U mag dus niet snuiten (de neus ‘ophalen’ mag wel), geen blaasinstrument bespelen en niet persen. Als u moet niezen moet u de mond open houden. Na een week is de wond stevig genoeg.

Gebruik geen alcohol in combinatie met medicijnen, want dit kan een nabloeding veroorzaken. Ook zonder medicijnen kan door alcoholgebruik een nabloeding optreden. Wij adviseren u niet te roken, want roken kan de wondgenezing belemmeren. Wees voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang u nog klachten heeft.

Na 10 tot 14 dagen heeft u meestal een vervolgafspraak om de genezing te controleren en de hechtingen te verwijderen.

Complicaties

Wanneer de zwelling 3 tot 5 dagen na de ingreep toeneemt kan er sprake zijn van een ontsteking. Dit kan ook het geval zijn als u een toenemend vol gevoel krijgt onder het oog of een drukkend gevoel in de wang of viezigheid uit de neus. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg. Eventueel schrijft de chirurg dan antibiotica voor. Als er sprake is van een abces moet er een nieuw sneetje worden gezet om de pus eruit te laten.

Ook bij een niet te stelpen bloeding moet u contact opnemen. Soms moeten er dan extra hechtingen worden aangebracht. Natuurlijk is het ook niet goed wanneer u ondanks de operatieve sluiting toch merkt dat er vloeistof of lucht van uw mond naar uw neus lekt. De sluiting is dan zeer waarschijnlijk niet gelukt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Behandeling
1 dag

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.