Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Traanwegenonderzoek (en eventueel dotteren)

Traanwegenonderzoek (en eventueel dotteren)

Tijdens dit onderzoek wordt de traanbuis afgebeeld met behulp van een contrastmiddel en röntgenfoto's. Daarmee kunnen we eventuele verstoppingen of vernauwingen zichtbaar maken. Als dat kan, verhelpen we de verstoppingen of vernauwingen met een dotterprocedure. Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek geen oogmake-up aanbrengen. Eventuele oude make-up verwijderen.
  • Draagt u lenzen? Tijdens het onderzoek kunt u deze niet dragen. U kunt ze ook niet direct na het onderzoek weer in doen.
  • Bent u overgevoelig voor een bepaalde stof of medicijn? Geef dat dan voor het onderzoek aan ons door.
  • Na de behandeling kunt u tijdelijk minder goed zien. Het is niet verstandig om zelf aan het verkeer deel te nemen. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.

Het onderzoek

U meldt zich op de dag van het onderzoek bij de administratie en gaat daarna in de wachtkamer zitten. Een laborant haalt u op.

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel met uw hoofd in een hoofdsteun. De radioloog verdooft het oog dat onderzocht wordt met oogdruppels. De binnenkant van uw neus wordt verdoofd met een speciale spray. De opening van de traanbuis in de ooghoek wordt een beetje opgerekt waardoor er een dun buisje ingebracht kan worden. Hierdoor wordt een beetje contrastmiddel gespoten zodat de traanbuis zichtbaar is op röntgenfoto’s.

Omdat de traanbuis in verbinding staat met de keelholte, kunt u het contrastmiddel ook proeven. Dit kan een wat vieze smaak geven.

Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.

Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Dotteren

Als er vernauwingen of verstoppingen zichtbaar zijn, worden deze meestal direct gedotterd.

Hierbij wordt door het dunne buisje een draadje geschoven. Dit draadje gaat door de vernauwing en komt er door de neus weer uit. Over het draadje wordt de dottercatheter geschoven. Aan het uiteinde daarvan zit een ballonnetje. Dat wordt opgeblazen om de vernauwing te verhelpen. Dit kan gevoelig zijn.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan het oog en de omgeving van het oog wat rood en gevoelig zijn. Dit is normaal en trekt binnen een paar dagen weg. U kunt wat wazig zien, dus regel vooraf vervoer naar huis. Als u gedotterd bent, krijgt u een recept mee voor oog- en neusdruppels.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.