Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Tand of kies vrijleggen

Tand of kies vrijleggen

In overleg met de orthodontist of tandarts heeft u een afspraak gemaakt voor het vrijleggen van een tand of kies. Dat is nodig om de tand of kies alsnog naar de juiste plaats te kunnen leiden met een beugel. Daarvoor is een kleine operatie nodig. De ingreep vindt plaats op de polikliniek Mond- Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA).

Op de dag van de behandeling gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de ingreep geeft de chirurg een plaatselijke verdoving.

Ingreep

Ligt de tand (of kies) onder het tandvlees, dan zal de chirurg het tandvlees eerst opzij schuiven. Ligt de tand (of kies) ook nog onder het bot, dan haalt de chirurg het bot weg met een boor. Dan plakt de chirurg de bracket met een witte vulling op de tand (of kies). Dat is secuur werk, waar geen vocht bij mag komen. Aan het eind van de ingreep worden vaak enkele hechtingen geplaatst die na een ruime week vanzelf weer oplossen.

Als er tandvlees is weggehaald brengt de MKA-chirurg ook een zogenaamd wondverband aan. Dit is een kauwgomachtige substantie die als een propje in het wondje wordt gebracht. Dit wondverband moet de MKA-chirurg of orthodontist na een week weer verwijderen.

De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na de ingreep

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Wees daarna voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang er nog klachten zijn.

De ingreep geeft 3 tot 5 dagen pijn. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en een advies. Pijnstillers werken het beste als ze de eerste dagen standaard en regelmatig worden ingenomen. De eerste pijnstiller moet uiterlijk 1 uur na de ingreep worden ingenomen om de pijn voor te zijn.

Nazorg

Afhankelijk van de plaats van de ingreep kan de wang opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Na drie dagen slinkt de zwelling weer. Als u de buitenkant van de wang enkele uren na de ingreep afwisselend 10 minuten koelt met ijsblokjes (in een plastic zakje) of met een ‘cold pack’, kunt u de zwelling enigszins tegengaan.

Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de bloeding niet vanzelf stopt, of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken of erop dichtbijten.

Voor een goede genezing van het wondje is het van belang de mond goed schoon te houden. U kunt de mond reinigen met een normale tandenborstel, behalve in de buurt van het wondje. Vanaf de eerste dag na de ingreep mag u het tandenpoetsen aanvullen met 2 tot 3 keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel. Daar krijgt u een recept voor mee. U kunt hier het beste 5 tot 7 dagen mee doorgaan.

Afronding door orthodontist

Na een kleine week kan de orthodontist het kettinkje aan de beugel bevestigen zodat langzaam aan de tand wordt getrokken in de goede richting. Als er een wondverband aanwezig is kan dat dan ook worden verwijderd. Na een aantal maanden zal de tand in de meeste gevallen keurig op zijn plaats komen te staan.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Behandeling
13 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.