Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Speekselkliercyste verwijderen

Speekselkliercyste verwijderen

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van een speekselkliercyste (mucokèle) in uw lip, mondbodem of wang. De ingreep vindt meestal plaats op de polikliniek Mond- Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA). Het weghalen van een mucokèle duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten.

Voorbereiding

Het aanstippen van een speekselkliercyste met vloeibare stikstof of het aanprikken ervan kan eventueel resultaat hebben, maar meestal komt de afwijking na enige tijd weer terug. Daarom verwijdert de MKA-chirurg bij u operatief de speekselkliercyste en de nabij gelegen speekselkliertjes. 

Ingreep

Op de dag van de ingreep gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de ingreep geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving.

De mucokèle wordt verwijderd door er een sneetje omheen of overheen te maken en hem daarna voorzichtig uit te pellen. Kleine speekselkliertjes die er vlakbij liggen worden vaak mee verwijderd. Het wondje dat overblijft wordt met oplosbare hechtingen dicht gemaakt. Deze verdwijnen spontaan na ruim een week.

Het weghalen van een mucokèle duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten.

Na de ingreep

De verdoving werkt na de ingreep nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt.

Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en een advies. Het is normaal dat er gedurende de eerste uren af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom ook nog wat roze gekleurd zijn.

Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken.

Nazorg

Na de verwijdering van een mucokèle moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers gebruiken. Het slijmvlies van lip en mondbodem is erg dun. Probeer daarom voorzichtig te zijn gedurende de eerste dagen om zo te voorkomen dat er hechtingen losgaan. Het wondje geneest dan minder fraai.

Voor een goede genezing van de wond is het van belang dat u de mond goed schoonhoudt. U kunt uw mond reinigen met een normale tandenborstel, tenzij de specialist anders heeft voorgeschreven. Controle is meestal niet nodig.

Complicaties

Omdat de takjes van de gevoelszenuw van de onderlip oppervlakkig onder het slijmvlies lopen kunnen hier enkele van beschadigd raken door de verwijdering van een mucokèle. Hierdoor kan er een klein plekje van het lippenrood of de huid van de onderlip zijn waar het gevoel iets verminderd is. Dit zal zich vaak weer herstellen in het verloop van enkele maanden. Het kan echter ook blijvend zijn.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
8 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.