Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Spataderbehandeling onderbuik

Spataderbehandeling onderbuik

De aderen in de onderbuik voeren het bloed niet goed af naar het hart. De spataderen worden door middel van een klein slangetje via een ader opgezocht en zo nodig gedicht.

Voorbereiding

Via uw huisarts of behandelend specialist (meestal een vaatchirurg) kunt u telefonisch of bij het secretariaat van de afdeling Radiologie een afspraak maken voor dit onderzoek. Het onderzoek vindt plaats in dagopname. U kunt zich een uur voor het onderzoek melden op de Dagbehandeling 3H. Voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Bij ziekte of koorts zal in overleg met u de afspraak worden verzet.

Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Opname

Als u bloedverdunners gebruikt of als u een verhoogde kans op nierfunctiestoornissen heeft, krijgt u een bloedonderzoek. Dit is om de dikte van uw bloed en om uw nierfunctie te meten. Een kwartier voor het onderzoek wordt u in een bed naar de afdeling interventieradiologie gebracht. Hier maakt u kennis met de radiodiagnostisch laboranten (meestal 2) en de interventieradioloog. De ingreep vindt plaats onder steriele omstandigheden.

Behandeling

De behandeling begint met het desinfecteren van de lies. Daarna wordt het lichaam op die plaats afgedekt met een steriel laken. U krijgt een lokale verdoving. Een werkkanaal, ook wel sheath genoemd, wordt in de ader in lies ingebracht. De interventieradioloog inspecteert met een slangetje de aders in het kleine bekken.  Zo kan hij zien of de spataderen te behandelen zijn. Dit gebeurt door middel van het toedienen van contrastmiddel en het tegelijkertijd maken van röntgenfoto’s. Hierdoor kunnen de aderen op een goede manier bij u worden afgebeeld. Tijdens het maken van de röntgenfoto’s krijgt u de vraag om de druk op de onderbuik in iets te verhogen. Als er sprake is van behandelbare spataderen zal de interventieradioloog hier coils achterlaten.

Wat zijn coils?

Coils zijn kleine spiraalvormige metalen draadjes, die zich in het bloedvat oprollen. Deze draadjes bevatten een klein plukje stof. Deze stof zorgt ervoor dat het bloed in de aderen stolt. Hierdoor zijn de spataderen gedicht. Er zijn vaak meerdere coils nodig op een ader te dichten.

De interventieradioloog controleert het resultaat weer met contrastmiddel in combinatie met röntgenfoto’s. Het onderzoek duurt 1 á 2 uur. Tijdens het onderzoek / behandeling wordt besloten of u eventueel een tweede keer terug moet komen. Dit ligt met name aan de toegankelijkheid van de aders en de uitgebreidheid van de spataderen. Na het onderzoek wordt het werkkanaal uit de lies verwijderd en wordt het wondje afgedrukt. De wond wordt uiteindelijk met een pleister bedekt.

Na de behandeling

Na afloop wordt u in een bed teruggebracht naar Dagbehandeling 3H. De verpleegkundige zal de wond controleren en uw bloeddruk meten. Bij goede controles mag u na 2 uur weer voorzichtig uit bed en daarna naar huis. Geadviseerd wordt om de eerste dagen geen zware dingen te tillen of lang in zithouding/hurkhouding te blijven.

Na de behandeling kunt u eerst een lichte verergering van de klachten krijgen. Dat is een normale reactie van het lichaam op de behandeling. Wij adviseren om zeker 3 maanden te wachten, alvorens een nieuwe (controle) afspraak te maken met uw specialist of behandelaar. Bij twijfel of bij onhoudbare klachten kunt u contact opnemen met uw behandelend specialist.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Interventieradiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.