Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schimmelinfectie mondslijmvlies

Schimmelinfectie mondslijmvlies

In overleg met uw arts maakt u een afspraak op de polikliniek Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) vanwege een schimmelinfectie in het mondslijmvlies (candidiasis).

Voorbereiding

De MKA-chirurg bespreekt met u welke behandeling mogelijk is.

Diagnose

De MKA-chirurg kan de diagnose candidiasis meestal vaststellen zonder nader onderzoek. Soms is het nodig laboratoriumonderzoek te laten verrichten of een proefstukje te nemen voor weefselonderzoek (biopsie).

Een candida schimmelinfectie kan zeer hardnekkig zijn en steeds opnieuw de kop opsteken. De aandoening is niet besmettelijk. Plaatselijke factoren (bijvoorbeeld een slechte mondhygiëne) en algemene factoren (onder andere afweerstoornissen) kunnen de groei van de schimmel bevorderen. Ook een antibioticakuur of het gebruik van zogenaamde inhalatie corticosteroïden die bij astma worden voorgeschreven kunnen een uitlokkende factor zijn. Vaak is echter geen duidelijke oorzaak aanwezig.

Behandeling

De MKA-chirurg bekijkt eerst welke mogelijke plaatselijke of algemene factoren de schimmelinfectie (candidiasis) van het mondslijmvlies kunnen veroorzaken. Als er geen aantoonbare oorzaken zijn, of uitschakeling van oorzaken is niet mogelijk, volgt behandeling van de schimmelinfectie. De MKA-chirurg zal u dan mondspoelingen, zuigtabletten of het plaatselijk aanbrengen van een anti-schimmelmiddel voorschrijven. Deze behandeling past u toe gedurende 1 tot 2 weken. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze tijdens de behandeling reinigen en desinfecteren. ’s Nachts kunt u de gebitsprothese beter uitlaten.

Heeft u een hardnekkige vorm van candidiasis? Dan schrijft de MKA-chirurg u een antischimmelmiddel voor in de vorm van een tablettenkuur.

Nazorg

Om het effect van een behandeling te kunnen beoordelen of een nieuwe behandeling te starten zal er vaak na enkele weken met u een controle afspraak op de poli MKA worden gemaakt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
8 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.