Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de vaten in benen/bekken

Röntgenonderzoek van de vaten in benen/bekken

In overleg met uw behandelend specialist en met u wordt een afspraak voor een röntgenonderzoek van de bloedvaten (een flebografie) van uw benen (bekken) gemaakt. Door het inspuiten van een (jodiumhoudende) contrastvloeistof kunnen we de aders zichtbaar maken en er röntgenfoto’s van maken. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het onderzoek mag u 2 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer eten. Drinken is wel toegestaan.

Let op

Gebruikt u bloedverdunners? Meldt u dit dan voorafgaand aan de behandeling aan uw behandelend arts en aan de afdeling Radiologie. Indien u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie heeft gekregen, verzoeken wij u dit vooraf aan de röntgenafdeling en aan uw behandelend arts te melden.

Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Voor het onderzoek hoeft u alleen uw schoenen, kousen, broek of rok uit te doen. U krijgt van de laborant een bak met warm water. Hierin plaatst u de voet van het te onderzoeken been. Door het warme water gaan uw aders zich licht verwijden, zodat ze makkelijker aan te prikken zijn. Daarna gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen. De laborant zet de tafel in een schuine positie, zodat u half staat en half ligt. Om de enkel van het te onderzoeken been krijgt u een stuwband. Deze zorgt ervoor dat de contrastvloeistof direct in de dieper gelegen vaten terechtkomt. Vervolgens prikt de radioloog boven op uw voet een ader aan met een dun naaldje waaraan een slangetje zit. Door dit slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in uw been. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven. Dit is een normale reactie die geen kwaad kan. De radioloog maakt meerdere foto’s maken en brengt zo het hele traject van de aders in beeld. U zult van dit onderzoek weinig last ondervinden.

Complicaties

In uitzonderlijke gevallen kan een allergische reactie optreden bij het injecteren van het contrastmiddel in de bloedbaan. Wanneer u een contrastreactie krijgt, zullen de laboranten en de radioloog daar adequaat op reageren. Zo nodig krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Nazorg

Na afloop van het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het is wel belangrijk dat u na het onderzoek extra drinkt, zodat de ingespoten contrastvloeistof uw lichaam kan verlaten. De contrastvloeistof verdwijnt via de nieren en de blaas uit uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.