Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen

Röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen

Met een (jodiumhoudend) contrastmiddel dat we via een blaaskatheter in de blaas laten lopen, kunnen we de blaas en urinewegen zichtbaar maken en röntgenopnames maken. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen. Als u (volwassenen) nog geen blaaskatheter heeft, dan wordt u eerst verwacht op de polikliniek Urologie voor het inbrengen van katheter (combiafspraak). U wordt verzocht om in het laatste uur vóór het inbrengen van het katheter niet meer te plassen, zodat de blaas niet helemaal leeg is. Daarnaast mag u gewoon eten en drinken. Trek gemakkelijke kleding aan, u mag een t shirt/hemd aanhouden, een bh moet af.

Let op

Indien u zwanger bent, kan het onderzoek niet plaatsvinden. Wanneer u bij eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie heeft gekregen, verzoeken wij u dit vooraf aan de afdeling Radiologie en aan uw behandelend arts te melden.

Onderzoek

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich met blaaskatheter bij de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Een laborant haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer. Hier trekt u uw bovenkleding en bh en ondergoed uit. Uw hemd of T-shirt mag u tijdens het onderzoek aanhouden. U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen.

De katheter wordt op een infuussysteem aangesloten waarmee contrastmiddel in de blaas loopt. Als de blaas volloopt, krijgt u aandrang om te plassen. Dit mag u echter voorlopig niet doen. Als de blaas voldoende gevuld is, wordt afhankelijk van de vraagstelling de katheter verwijderd. Dan mag u de blaas leegplassen, terwijl hiervan opnames worden gemaakt. Vrouwen krijgen voor het plassen een plastuit en mannen een urinaal. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Als het onderzoek om controle na een operatie gaat, worden er foto ’s van de blaas gemaakt tijdens het vullen en/of als u aangeeft dat het vullen gevoelig/pijnlijk wordt. Tevens wordt na terugloop contrast in een opvangzakje een foto van de lege blaas gemaakt.

Complicatie

In zeer uitzonderlijke gevallen kan tijdens het vullen van de blaas met contrastmiddel een allergische reactie optreden. Wanneer u een contrastreactie krijgt, zullen de laboranten en de radioloog daar adequaat op reageren. Zo nodig krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Na het onderzoek

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt (ongeveer 1 tot 1,5 liter), zodat de contrastvloeistof uw lichaam snel verlaat. Afhankelijk van de aanvraag kan er vooraf met u afgesproken zijn dat u teruggaat naar de poli Urologie.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.