Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Reuma onderzoek

Reuma onderzoek

In overleg met uw huisarts of andere verwijzers, zoals de orthopeed of de revalidatiearts heeft u een afspraak gemaakt voor onderzoek op de polikliniek Reumatologie. Dit kan komen vanwege klachten aan uw houdings- en/of bewegingsapparaat.

Voorbereiding

Om te achterhalen of bij u sprake is van een reumatische aandoening ondergaat u op de dag van uw afspraak meerdere onderzoeken. Neemt u voor het bezoek bij de reumatoloog alle medicatie mee die u gebruikt en een brief met uw medische voorgeschiedenis die u krijgt of kunt opvragen bij uw huisarts.

Onderzoeken

Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij Interne Geneeskunde voor een intake. Daarna meldt u zich bij de balie van de Polikliniek Reumatologie, waarna u plaats neemt in de wachtkamer. Hier komt de reumatoloog u ophalen. Als u wordt gezien door een semi-arts of arts-assistent hoort u dat van tevoren. Allereerst stellen wij u allerlei vragen (anamnese) om een indruk te krijgen van uw gezondheid en klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De afspraak bij de reumatoloog duurt een half uur. Vervolgens gaat u naar de secretaresse die u informeert over eventueel vervolgonderzoek, zoals röntgenfoto’s en laboratoriumonderzoek. De secretaresse vertelt u waar u moet zijn voor deze onderzoeken en hoe laat deze plaatsvinden. Tenslotte informeert de secretaresse u over vervolgafspraken, als deze nodig zijn.

De uitslag

De uitslagen van de onderzoeken kunt u zelf inzien door in te loggen op MijnMartini. Als er een controleafspraak is gemaakt, legt de reumatoloog u dan uit wat de diagnose is (welke aandoening u heeft) en bespreekt met u een behandelplan. Wanneer nodig krijgt u ook voorlichting over de aandoening en de medicatie bij de reumaconsulent. Daar wordt dan een aparte afspraak voor gemaakt.

Behandeling

Bij de behandeling van reumatische ontstekingsziekten als reumatoïde artritis of artritis psoriatica is het van belang dat de ziekte zo snel mogelijk tot rust wordt gebracht met behulp van medicatie. Hierdoor nemen de klachten van snel af, maar wordt ook zo veel mogelijk voorkomen dat er (op den duur) schade aan de gewrichten ontstaat. Bij elk polikliniek bezoek wordt gewrichtsonderzoek gedaan om de aanwezigheid van gewrichtsontstekingen vast te stellen. Dit onderzoek bepaalt dan in belangrijke mate of de behandeling met medicijnen op dezelfde wijze voortgezet wordt of dat er een verandering in het medicijngebruik moet plaatsvinden.

Nazorg

Gedurende de periode van behandeling gaat u voor controle enkele keren per jaar terug naar de polikliniek. U heeft dan een afspraak met de reumatoloog of met de verpleegkundig specialist. Als dat nodig is krijgt u een afspraak bij de reumaconsulent, bijvoorbeeld bij een wijziging van de medicijnen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Reumatologie & Klinische Immunologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.

Stuurt u een mail? Wilt u daarin ook uw geboortedatum vermelden? Dan weten wij precies om wie het gaat. 

Tel.: (050) 524 6955
E-mail: reumatologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 1.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.