Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. POP-spreekuur

POP-spreekuur

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen er psychiatrische problemen optreden. Bij 2 op de 10 zwangeren en kraamvrouwen komt dat voor. U kunt samen met uw partner terecht bij de POP-polikliniek. Uw huisarts, gynaecoloog of verloskundige kan u aanmelden bij het spreekuur van de POP-polikliniek. POP staat voor Psychiatrie-Obstetrie-Pediatrie-spreekuur.

De POP-polikliniek is er voor vrouwen met een kinderwens of zwangeren die:

  • een psychiatrische aandoening hebben zoals een depressieve stoornis, paniekstoornis, bipolaire stoornis, een postpartum (na de bevalling) psychose of een postpartum depressie.
  • angst- of stemmingsklachten hebben rondom zwangerschap.
  • medicijnen gebruiken tegen psychiatrische klachten.

 Wat we bieden:

  • advies over psychiatrische medicatie voorafgaand aan of tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding.
  • het inschatten van het risico op (vernieuwde) psychiatrische ontregeling tijdens de zwangerschap of na de bevalling.
  • het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan met daarin advies over medicatiegebruik en behandel- en begeleidingsmogelijkheden van voor de conceptie tot en met de periode na de bevalling.
  • overleg met kinderarts, medisch maatschappelijk werk, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg of andere zorgverleners indien nodig.
  • een goede terugkoppeling van de gemaakte afspraken naar alle betrokken zorgverleners en de huisarts.
  • behandeling van (nieuwe) psychiatrische ziektebeelden rondom de bevalling.
  • de mogelijkheid voor een klinisch kraamperiode op de afdeling Verloskunde.
  • advies over mogelijkheden voor begeleiding in de thuissituatie.

Hoe verloopt de afspraak?

U krijgt een gezamenlijk gesprek met een psychiater en een gynaecoloog. Tevoren krijgt u vragenlijsten toegestuurd. Tijdens het gesprek worden uw klachten en de behandeling tot dusver besproken. Aan het eind van het consult wordt een advies met u besproken. Dit advies wordt ook naar uw verwijzer gestuurd worden, die de voorgestelde behandeling nogmaals met u bespreekt. Meestal is het een eenmalig adviesconsult. We nemen in principe niet de behandeling over.

Vergoeding

Voor het consult met de psychiater wordt een GGZ-DBC geopend, die wordt afgesloten wanneer het contact eindigt. Deze kosten vallen (gedeeltelijk) onder uw eigen risico. De hoogte van uw vergoeding is afhankelijk van uw zorgpolis en het contract dat uw zorgverzekeraar heeft afgesloten met het Martini Ziekenhuis.

Let op: sommige budgetpolissen bieden geen (volledige) vergoeding voor de zorg in het Martini Ziekenhuis. Bent u niet verzekerd bij Menzis, dan krijgt u een rekening op uw huisadres na het afronden van uw behandeling bij de afdeling Psychiatrie van het Martini Ziekenhuis of na een behandeljaar. U kunt deze zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. Meer informatie over de zorgkosten vindt u bij Kosten en Vergoedingen. Heeft u vragen over de vergoeding, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.