Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Pessarium bij verzakking

Pessarium bij verzakking

In overleg met uw arts maakt u een afspraak voor het aanbrengen van een pessarium. Een pessarium of ring is een voorwerp van kunststof om de verzakking in de schede (vagina) tegen te houden en de baarmoeder en blaas te ondersteunen. Het is een van de behandelingen bij een verzakking. De gynaecoloog brengt het pessarium bij u in. 

Behandeling

Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek Gynaecologie. Voorafgaand aan het inbrengen van het pessarium doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek en bepaalt dan welk pessarium voor u geschikt is.

Een pessarium is er in vele soorten en maten. Meestal wordt een flexibele ring gebruikt met een diameter tussen de 50 en 80 mm. Deze kan in het midden open zijn of min of meer dicht. Ringen zijn meestal gemaakt van siliconen of PVC. Welke vorm of maat voor u het beste is, hangt af van het type verzakking. De arts geeft u informatie.

Als het type bepaald is, zet de gynaecoloog het pessarium in de vagina. De ring wordt zo gedraaid dat de achterrand achter de baarmoederhals ligt en de voorrand achter het schaambeen. Daarna voelt de arts of het pessarium goed ligt. Als de ring niet goed zit, krijgt u direct een andere.

De hele procedure duurt enkele minuten en is meestal pijnloos. Soms lukt het niet goed om een pessarium in te brengen omdat de vagina te nauw is, of de ring past niet omdat de vagina te kort is. Ook dan zal de gynaecoloog een ander pessarium proberen. Wanneer het inbrengen niet mogelijk blijkt, kan de arts een operatie adviseren om de verzakking op te heffen.

Bijwerkingen

Een goed passend pessarium geeft zelden complicaties. Wel kunnen enkele bijwerkingen voorkomen. Het pessarium drukt altijd iets tegen de wanden van de vagina. Hierdoor kunnen drukwondjes ontstaan, die afscheiding of wat bloedverlies veroorzaken. Dit is onschuldig, maar kan wel vervelend zijn.

Bij irritatie of wondjes krijgt u het geneesmiddel Synapause voorgeschreven en het advies de ring een tijdje uit te laten. Bijvoorbeeld ‘s avonds het pessarium uithalen en ‘s ochtends weer inbrengen. Misschien vindt u dit een eng idee, maar in de praktijk gaat dat meestal goed. Zo nodig krijgt u hiervoor instructies. Het is mogelijk dat het pessarium uit de vagina komt. Bijvoorbeeld op het toilet als u perst. U kunt de ring dan tegenhouden of terugzetten, of met uw arts bespreken of een andere oplossing zinvol is.

Sommige vrouwen worden met een ring gevoeliger voor een blaasontsteking, andere vrouwen juist niet. Soms kan het gebruik van Cranberry pillen of Vitamine C blaasontstekingen voorkomen. De vagina is aan de bovenkant afgesloten. Het pessarium kan dus nooit in het lichaam verdwijnen of op een verkeerde plaats terechtkomen. Alleen als de ring jaren blijft zitten en nooit wordt verwisseld, kan er in uitzonderlijke gevallen schade van bijvoorbeeld de blaas of endeldarm ontstaan.

Nazorg

Zeker in het begin vragen vrouwen zich vaak af of het pessarium goed zit. Als u de ring niet voelt zitten, kunt u ervan uitgaan dat die goed zit. Veroorzaakt het pessarium pijn? Probeer de ring dan met een vinger van plaats te veranderen. Regelmatige controle van het pessarium is niet nodig. Wel moet de ring nu en dan worden schoongemaakt, meestal om de 3 tot 4 maanden (soms om de 6 maanden). Uw gynaecoloog of huisarts kan dit doen. Als u het pessarium zelf in de vagina kunt zetten, kunt u de reiniging ook zelf doen. U kiest voor de manier waarbij u zich het prettigst voelt.

De ring zelf schoonmaken

U kunt de ring schoonmaken met lauw water en zo nodig een zacht sponsje. Desgewenst kunt u een vloeibare zeep gebruiken. Zorg dat u de ring goed afspoelt, zodat alle zeepresten zijn verdwenen. Gebruik geen kokend water, de ring hoeft namelijk niet steriel te zijn.

Contact opnemen bij klachten

Wanneer u klachten heeft of problemen met het pessarium, niet goed kunt plassen, neemt u dan u contact op met de huisarts of met de polikliniek Gynaecologie. Neem altijd contact op als u bloedverlies heeft.

Leefwijze

Een pessarium houdt de verzakking tegen. Hierdoor kunnen de klachten minder worden of zelfs verdwijnen.

  • U kunt met een pessarium alles doen, zoals sporten, fietsen, zwemmen en vrijen. Een goed passend pessarium voelt u niet zitten.
  • U kunt ook normaal plassen. Neem hiervoor wel de tijd.
  • Ook kunt u gerust tampons gebruiken als u nog menstrueert.
  • Veel vrouwen zijn bang dat zij tijdens seks last zullen hebben van een pessarium, of dat hun partner het voelt zitten. In de praktijk gebeurt dit slechts zelden. De meeste vrouwen vrijen probleemloos met de ring in. Anderen vinden het prettiger zonder de ring te vrijen en halen de ring er dan uit.
  • Sommige vrouwen kunnen de ring heel gemakkelijk zelf in en uit doen. Zij gebruiken de ring alleen overdag of bij veel lichamelijke inspanning. Er zijn vrouwen die de ring eens in de paar weken of maanden een nachtje uit laten. Weer andere vrouwen laten het in en- en aanbrengen evenals het schoonmaken liever door de huisarts of gynaecoloog doen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
55 dagen
Onderzoek
55 dagen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.