Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PCOS-spreekuur

PCOS-spreekuur

Als u last heeft van acne, overbeharing, overgewicht en vruchtbaarheidsproblemen kan dit worden veroorzaakt door PCOS. Het polycysteus ovarium syndroom. U heeft dan te veel of te weinig van verschillende hormonen in uw lichaam. Het is belangrijk om dit te onderzoeken. PCOS geeft ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes of baarmoederslijmvlieskanker. In het Martini Ziekenhuis kunt u terecht op het speciale PCOS-spreekuur waarbij u op dezelfde dag door meerdere specialisten wordt onderzocht.

Onderzoek

Op de dag van uw eerste afspraak op de PCOS-poli laat u eerst bloedprikken bij het Bloedafnamelaboratorium in het Martini Ziekenhuis. In uw bloed kunnen we de hoeveelheid meten van de verschillende hormonen. Soms moet u later nog een keer terugkomen voor extra bloedonderzoek.

Uw afspraak

U krijgt vragenlijsten opgestuurd. Deze worden bij de afspraak met u doorgenomen door de doktersassistente. Daarna heeft u een afspraak met de gynaecoloog. Of met de fertiliteitsarts; deze arts is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. De arts vraagt u naar uw klachten en naar uw menstruaties. Bij PCOS is de periode tussen de menstruaties vaak langer dan 6 weken.

Inwendige echoscopie

Daarna maakt de gynaecoloog een inwendige echo van uw eierstokken en uw baarmoeder. Vaak wordt PCOS dan al zichtbaar. Het aantal eiblaasjes in uw eierstokken is dan hoger dan normaal.

Als dat nodig is, heeft u daarna een afspraak met de internist. De internist doet lichamelijk onderzoek. Als direct duidelijk is dat u PCOS heeft, hoort u dit diezelfde dag. U kunt dan direct vervolgafspraken inplannen voor mogelijke behandelingen.

Behandelingen

PCOS is niet te genezen. Wel zijn verschillende behandelingen mogelijk. Of kunt u maatregelen nemen om diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook is het soms verstandig om minimaal 4 keer per jaar kunstmatig een bloeding op te wekken om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit verkleint de kans op baarmoederslijmvlieskanker. Meestal kan dit met de anticonceptiepil.

Afvallen

Als u overgewicht heeft, is afvallen de eerst mogelijke behandeling. De diëtist in het Martini Ziekenhuis kan u hierbij helpen.

Behandeling huidproblemen

Als u huidproblemen heeft zoals acné of overbeharing, dan krijgt u een verwijzing naar de dermatoloog. De dermatoloog bekijkt samen met u welke behandelingen mogelijk zijn. Bij overbeharing is een cosmetische behandeling bijvoorbeeld mogelijk. Zoals epileren, scheren, harsen, elektro-epilatie of laserepilatie. Bespreek de mogelijkheden met uw arts, schoonheidsspecialist of huidtherapeut.

Behandeling kinderwens

Heeft u een kinderwens? Ook dan zijn verschillende behandelingen mogelijk. Soms helpt afvallen om weer een spontane eisprong te krijgen. Maar ook met tabletten of injecties kan de eisprong worden opgewekt. Hebben deze behandelingen niet het gewenste effect? Dan kan met een kijkoperatie (laparoscopie) een aantal kleine gaatjes worden gebrand in de eierstokken (elektrocoagulatie). Hierdoor kan weer een eisprong ontstaan.

Bent u na deze verschillende behandelingen niet zwanger? Dan bespreekt u met de fertiliteitsarts of IVF een oplossing kan zijn.

Nazorg

PCOS kan veel met u doen. Acné of overbeharing kunnen u onzeker maken. Of u kunt veel moeite hebben met afvallen. En als u een kinderwens hebt, kunnen de vele ziekenhuisbezoeken en hormoonbehandelingen veel emoties oproepen. Bespreek die gevoelens in ieder geval met uw partner, goede vrienden, familie en eventueel op uw werk.

Vrouwen met PCOS hebben mogelijk een grotere kans om op latere leeftijd gezondheidsproblemen te krijgen. Meestal merkt u dit rond of na de overgang. U heeft kans op diabetes type 2 (suikerziekte), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Op jonge leeftijd heeft u al een verhoogde kans op kanker van het baarmoederslijmvlies. Veel van deze problemen hangen samen met overgewicht en mindere gevoeligheid voor insuline. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk PCOS vast te stellen. Dankzij de verschillende behandelingen kunnen we de gevolgen op lange termijn voor u verminderen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Gynaecologie Diëtetiek

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.