Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Mediastinoscopie of thoracoscopie

Mediastinoscopie of thoracoscopie

In overleg met uw longarts zal bij u een kijkoperatie plaatsvinden in het hals-/borstgebied voor verdere diagnostiek of beleid van uw longziekte. Er zijn 2 ingrepen mogelijk: een mediastinoscopie en een thoracoscopie. Beide operaties vinden plaats onder algehele narcose (anesthesie). U verblijft 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis op de verpleegafdeling Longziekten. Beide kijkoperaties duren 30 tot 45 minuten.

Voorbereiding

Voor de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog, de arts die de verdoving toedient. Deze arts beoordeelt uw medische toestand en geeft u informatie over de algehele narcose die u krijgt. U heeft een gesprek met de verpleegkundige over de voorbereidingen voor de operatie en de nazorg thuis.

Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt, wilt u dit dan melden aan uw arts. Met dergelijke medicijnen moet u vóór de operatie stoppen. Uw arts geeft u instructies hiervoor.

Opname

Meestal komt u 1 dag voor de operatie voor opname naar het ziekenhuis. U meldt zich bij de opnamebalie in de ontvangsthal en vervolgens gaat u naar de verpleegafdeling Longziekten. De avond vóór de operatie krijgt u slaapmedicatie. Na 24.00 uur mag u niet meer eten, drinken en roken, omdat u voor de operatie nuchter moet zijn. Een slokje water is toegestaan.

Op de dag van de operatie trekt u operatiekleding aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en verwijdert eventueel nagellak. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

Operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de narcose. U krijgt een infuus (een naald met daaraan een slangetje) in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de narcose. Vervolgens verricht de longchirurg de ingreep die met u is afgesproken. Bij een mediastinoscopie maakt de longchirurg een kleine snede vlak boven het borstbeen en schuift een buis tussen de longen door naar de lymfklieren. De chirurg kan via deze buis, met aan het uiteinde een lampje, het weefsel rondom de luchtpijp bekijken en daar stukjes van de lymfeklieren weghalen.

Bij een thoracoscopie gaat het om onderzoek van de long zelf of van de longvliezen. De longchirurg maakt een kleine snee tussen twee ribben in de borstwand en brengt een buis in om zo in de borstholte te komen, waarna deze verder wordt bekeken. Door het buisje worden stukjes weefsel van de long of van de longvliezen weggenomen. Als de operatie is afgerond, hecht de chirurg de wondjes met hechtmateriaal. Meestal zal nadien een drain (slang) worden achtergelaten.

In een deel van de gevallen wordt ook een ruggenprik gegeven voor goede pijnstilling na de operatie. Beide kijkoperaties duren in totaal ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer voor bewaking van uw hartslag, bloeddruk, temperatuur en ademhaling. Wanneer de controles goed blijven en u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige verwijdert het infuus als u weer goed kunt drinken en niet misselijk bent, en controleert die dag de wondjes. U mag onder de douche. Als deze kijkoperatie de enige reden van uw opname is en er geen complicaties zijn, dan mag u het ziekenhuis de dag na de ingreep weer verlaten.

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek is na ongeveer 7 tot 10 dagen bekend. U krijgt een afspraak op de polikliniek. De longarts brengt u dan op de hoogte van de uitslag en vertelt welke vervolgtraject nodig is en wat uw vooruitzichten zijn.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longziekten (verpleegafdeling)
Dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur. Onze patiënten rusten tussen 12.00 en 14.00 uur.

Bellen bij voorkeur na 11.00 uur.

Tel.: (050) 524 5540
Routenummer: 1.6

   

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.