Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Longkanker (zorgpad)

Longkanker (zorgpad)

U heeft symptomen die op longkanker kunnen wijzen. Samen met uw arts heeft u besloten uw klachten te laten onderzoeken. In het Martini Ziekenhuis volgt u hiervoor een traject met verschillende onderzoeken. En bij de diagnose longkanker volgt u ook de behandeling. Dit noemen wij het zorgpad longkanker. Uw longarts is de hoofdbehandelaar en de verpleegkundig casemanager uw vaste contactpersoon. De verschillende stappen zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Zo hoeft u niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Of tussen uw afspraken onnodig lang te wachten.  

Start zorgpad

Met de verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u een eerste afspraak maken. Binnen 3 werkdagen kunt u terecht op de polikliniek Longziekten. De longarts stelt u vragen over uw gezondheid en doet lichamelijk onderzoek. Als dat mogelijk is, doen we direct verschillende onderzoeken. Zoals een longfunctieonderzoek, laboratoriumonderzoek en een hartfilmpje (ECG).

De longarts bespreekt met u de uitslag van de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan. Daarna krijgt u uitleg over de onderzoeken die nog volgen. Aan de balie maakt u afspraken voor het vervolgonderzoek en een nieuwe afspraak met uw longarts.

Vervolgonderzoeken

Stap 2 in het zorgpad longkanker zijn de vervolgonderzoeken. Zo nodig krijgt u die binnen 1 week. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:

  • PET-scan van de longen. Hiermee kunnen we kwaadaardige cellen en mogelijke uitzaaiingen in beeld brengen.
  • CT-scan van de longen. Hiermee kunnen we de afwijking goed in beeld brengen.
  • Bronchoscopie. Dit is een kijkonderzoek van de luchtwegen. Ook kunnen we weefsel afnemen voor kweken en microscopisch onderzoek.
  • Endoscopische echografie. Dit is een kijkonderzoek waarbij we met een flexibele slang de lymfeklieren kunnen bekijken. Ook kunnen we weefsel afnemen voor kweken en microscopisch onderzoek.

Uitslag van de onderzoeken

Maximaal 10 dagen na uw eerste bezoek aan de longarts heeft u uw tweede afspraak. De longarts bespreekt met u de uitslagen van de onderzoeken en legt u uit wat dit betekent. Als uit de onderzoeken blijkt dat u longkanker heeft, is soms meer onderzoek nodig. Zoals het maken van meer foto’s, een inspanningstest (fietsergometrie) of een onderzoek bij de cardioloog. Soms is een operatie nodig om weefsel af te nemen voor verder onderzoek.

Aan de balie maakt u afspraken voor deze vervolgonderzoeken. En een nieuwe afspraak met uw longarts om het behandelplan te bespreken. De longarts houdt ook uw huisarts op de hoogte van uw situatie.

Behandelplan

Als alle uitslagen van de onderzoeken die u heeft gehad bekend zijn, heeft u een derde afspraak met uw longarts. Bij longanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met uw longarts bespreekt u welke behandeling past bij uw situatie. Uw behandeling kan bestaan uit:

  • Chemotherapie. Dit zijn medicijnen tegen kanker. Als u dat wilt, kunt u al binnen 1 week starten met chemotherapie.
  • Radiotherapie. Dit is een behandeling door bestraling. U kunt meestal binnen 10 dagen starten met radiotherapie.
  • Een operatie om (een deel van) de long te verwijderen.
  • Immunotherapie.
  • Doelgerichte therapie.

Controle

Tijdens het hele traject van de onderzoeken en behandeling blijft u onder controle van de longarts. De verpleegkundig casemanager is in het hele zorgpad uw vaste aanspreekpunt voor advies, begeleiding en vragen. Ook uw naasten begeleiden wij tijdens dit traject.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longziekten (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail: longziekten@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Oncologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.