Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Liposuctie

Liposuctie

In overleg met de plastisch chirurg kiest u voor het weghalen van vetophopingen via liposuctie. Liposuctie is het onderhuids wegzuigen van vetophopingen en gebeurt op de afdeling Plastische Chirurgie. 

Voorbereiding

De behandeling is meestal onder algehele verdoving (narcose). Voor grotere ingrepen blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis. Kleine contourafwijkingen, zoals overtollig vet in de hals, behandelen we via een plaatselijke verdoving. Na afloop kunt u meteen naar huis.

Binnen 1 tot 3 maanden voor de operatie ontvangt u van de afdeling Opnameplanning een oproep voor het preoperatief spreekuur. Dit is een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg, want met deze medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Wel of niet vergoed?

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar de liposuctie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Na betaling nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

De operatie

Krijgt u algehele verdoving (narcose)? Dan moet u op de dag van de operatie bij aankomst nuchter zijn.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg bij u het te opereren gebied af. Daarna start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie.

De plastisch chirurg spuit via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen het te behandelen gebied op met een vloeistof. Deze vloeistof vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert het bloedverlies. Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de chirurg een zuigbuis via de huidsnedes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Hiermee zuigt de chirurg het overtollige vetweefsel weg tot het gewenste resultaat is bereikt. Daarna hecht de chirurg de huidsnedes weer. Soms brengt de chirurg tevens slangetjes (drains) aan voor het afzuigen van overtollig wondvocht na de operatie. De drains blijven enkele dagen zitten. De ingreep duurt gemiddeld een uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. Na een liposuctie moet u, afhankelijk van de plaats waar u geopereerd bent, een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende 'onderkleding' draagt u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht. Deze 'onderkleding' mag u alleen even uitdoen op de momenten dat u zich wast of een douche neemt. Na 24 uur mag u zich al douchen of wassen.

Waar moet u verder op letten?

  • Na 1 of 2 dagen na de operatie verwijdert de verpleegkundige de drains.
  • Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.
  • Na 1 of 2 weken gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wond en verwijdert de hechtingen.
  • Enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt vanzelf weg. De pijn is goed te bestrijden met paracetamol. Helpt dit onvoldoende, neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Risico’s

Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een nabloeding en/of infectie optreden. Deze komen echter bijna nooit voor. De ingreep biedt contourverbetering, maar geen perfectie. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat asymmetrisch. Dan is een tweede liposuctie nodig. Correctie van bestaande onregelmatigheden in de huid is niet mogelijk. Het kan zijn dat de operatie juist een onregelmatig huidoppervlak veroorzaakt, want liposuctie is een moeilijk te doseren methode. De plastisch chirurg kan niet exact controleren hoeveel vet de pomp ter plaatse wegzuigt. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas na 6 tot 9 maanden beoordelen.

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
8 weken
Specialisme: Plastische Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.