Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Laserbehandeling van het oog bij suikerziekte

Laserbehandeling van het oog bij suikerziekte

Behandeling op de polikliniek met laserlicht in het oog om het aantasten van het netvlies af te remmen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Voorbereiding

In overleg met uw oogarts besluit u tot een laserbehandeling van het netvlies (retina) in uw oog. De ingreep gebeurt onder druppelverdoving op de polikliniek Oogheelkunde. Het doel van de behandeling is aantasting van het netvlies (retinopathie) afremmen en daarmee slechtziendheid voorkomen of beperken.

Na afloop van de behandeling kunt u naar huis, maar het is niet verstandig om alleen te gaan. Zorgt u er daarom voor dat iemand u begeleidt en naar huis brengt.

Behandeldag

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Oogheelkunde. Een verpleegkundige informeert u over de gang van zaken en zal pupilverwijdende druppels geven in het te behandelen oog.

Behandeling

De laserbehandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving, meestal via druppels in het oog. Bij een uitgebreide behandeling kan de oogarts u een plaatselijke verdoving geven met een injectie bij het oog. Dit is vooraf met u besproken. Bij de laserbehandeling worden laserlichtstralen in korte flitsjes op het netvlies van uw oog gericht.

De oogarts kan een gedeelte of het gehele netvlies met laserstralen behandelen, met uitzondering van het meest centrale netvlies waar zich de gele vlek bevindt. Deze behandeling duurt 10-20 minuten. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig.

Na de behandeling

Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die zijn toegediend. Zelf autorijden is dus niet goed mogelijk. Wij adviseren u ervoor te zorgen dat iemand u naar huis begeleidt, ook als u met het openbaar vervoer of met de taxi gaat.

Heeft u pijn na de behandeling, dan kunt u een pijnstiller (bijvoorbeeld Paracetamol) nemen en het oog sluiten. Duurt de pijn langer dan 12 uur, neemt u dan contact op met uw oogarts.

Nazorg

Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn 1 of meer laserbehandelingen nodig. Omdat beschadiging van het netvlies door suikerziekte langere tijd kan doorgaan, kan later aanvullende behandeling nodig zijn.

Risico’s

Afhankelijk van de mate van laserbehandeling kan uw gezichtsveld afnemen. De behandeling kan soms uw gezichtsscherpte eveneens enigszins nadelig beïnvloeden. Beschouwt u dit als een investering om later ernstigere problemen te voorkomen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Oogheelkunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
E-mail: Oogheelkunde@mzh.nl
Routenummer: 0.9

  

Specialisme: Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.