Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Handartrose (zorgpad)

Handartrose (zorgpad)

Handartrose kan ontstaan in de vingergewrichten en in de duimbasis. Bij artrose (degeneratieve artritis) verandert de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen tussen de botten en ontstaan er pijnklachten. Bij het onderzoek en de behandeling van handartrose kunnen verschillende specialismen betrokken zijn. Zij werken intensief samen.

Over het handartrose zorgpad in het Martini Ziekenhuis

U bent door uw huisarts verwezen naar een van deze specialismen. Om de samenwerking goed te laten verlopen, zijn de stappen in het diagnose- en behandeltraject op elkaar afgestemd. Wij noemen dit het ‘zorgpad handartrose’. Nadat de diagnose artrose is gesteld, leggen we uit wat dit voor u betekent. We bekijken wat de gevolgen van de aandoening zijn in het dagelijks functioneren en hoe wij u hierin kunnen begeleiden. Voor een deel van de patiënten is dit voldoende en volgt er niet direct verdere begeleiding.

Behandeling zonder operatie

Begeleiding kan wenselijk zijn. Dan is handtherapie mogelijk, individueel of in groepsverband. Gewricht beschermende adviezen en -maatregelen komen aan de orde, gericht op huishoudelijke activiteiten, werk en hobby’s. We besteden aandacht aan het behouden van de gewrichtsfuncties door oefentherapie. Ook beoordelen we individueel of spalkbehandeling wenselijk is.

U krijgt pijnmedicatie voorgeschreven. Paracetamol is hierbij de eerste keus. Bij ernstige pijnklachten kunt u een injectie krijgen met een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïde) en een plaatselijke verdoving.

Operatie

Afhankelijk van de plek waar de artrose in uw hand zit, zijn er verschillende operaties mogelijk. De meest voorkomende operatie is het verwijderen van een handwortelbeentje.

Eén tot drie maanden voor de operatie krijgt u een afspraak voor het preoperatief spreekuur. Bij de operatie wordt meestal alleen de betreffende arm verdoofd. Eventueel krijgt u nog een slaapmiddel.

Door het verwijderen van het handwortelbeentje wordt het schuren van de botten over elkaar voorkomen. De bewegelijkheid van de duim blijft daarbij zoveel mogelijk behouden. Op de plaats van het verwijderde beentje laat de arts een stukje pees uit uw onderarm achter. Na het hechten van de wond krijgt u een gipsspalk.

Nadat u weer gevoel heeft in uw arm en hand, mag u weer naar huis.

Nazorg operatie

Na het verwijderen van een handwortelbeentje is het volgende goed om te weten:

  • Als u pijn heeft mag u een paracetamol nemen.
  • De eerste week is het belangrijk om u uw arm in de draagdoek te dragen.
  • Houd u hand af en toe boven uw hoofd en maak vijf keer per dag een vuist en strek de vingers goed uit.
  • Houd uw gipsspalk droog; gebruik bij douchen of baden een plastic zak om uw hand.
  • Na drie weken wordt de gipsspalk verwijderd en wordt een afneembare brace aangemeten. Ook worden de hechtingen verwijderd. Aansluitend heeft u een afspraak met de handtherapeut; u krijgt informatie over het verdere verloop van de revalidatie en oefeninstructies.
  • Zes weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij de arts op de polikliniek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
8 weken
Specialisme: Plastische Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.