Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Functieonderzoek autonoom zenuwstelsel

Functieonderzoek autonoom zenuwstelsel

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een onderzoek naar het functioneren van uw autonoom zenuwstelsel. Dit gedeelte van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de aansturing van belangrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de ademhaling. Het functieonderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) en duurt 2 tot 2,5 uur.

Voorbereiding

De laborant meet de reactie van de elektrische activiteit van uw hersenen, de bloedstroom in de hersenen, uw hartslag en uw bloeddruk, en legt het gehele onderzoek vast op video. Op de avond vóór het onderzoek wast u uw haar. U mag daarna geen lak, gel of versteviging in uw haar aanbrengen. En ook geen lippenstift gebruiken.

Onderzoek

Terwijl u op bed ligt, plakt de laborant met lijm 10 zilveren plaatjes (elektrodes) op uw hoofd en zal daarvoor op die plaatsen de hoofdhuid met scrubcrème een beetje ruw maken. Dit voelt misschien wat minder prettig. U krijgt een hartslagband om en er worden elektroden op uw hand en voet geplakt. Vervolgens bevestigt de laborant een band om uw hoofd, waarmee via geluidsgolven de stroming van het bloed in de hersenen hoorbaar gemaakt wordt. Om een vinger krijgt u een bandje dat continu uw bloeddruk meet. Voor een goede meting ligt uw arm in een mitella.

Over uw kleding krijgt u een opblaasbare broek aan. Aan het eind van de test komt u met uw bed in verticale positie te staan; daarom maakt de laborant u voor uw veiligheid met banden om borst en knieën aan het bed vast. Uw voeten komen tegen een voetenplank. Tijdens het onderzoek houdt u vrijwel steeds de ogen gesloten.

U voert meerdere testen uit: zuchten, diep in en uitademen, in een zak gevuld met zuurstof in- en uitademen met een knijper op de neus, blazen op een mondstuk met een knijper op de neus, de hand in koud water houden. De arts pompt de broek op waarop u ligt en laat deze weer leeg lopen. Tot slot brengt de arts u met bed in verticale positie. Als het nodig is, kan het bed snel weer in horizontale positie gebracht worden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u even rustig blijven liggen. De laborant verwijdert daarna alle apparatuur en de elektrodes van uw lichaam en zal uw haar zo goed mogelijk schoonmaken. Daarna kunt u naar huis.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog beoordeelt de onderzoeksresultaten van het autonoom functieonderzoek en stuurt zijn bevindingen naar uw behandelend medisch specialist. Deze zal met u de uitslag van het onderzoek bespreken. Het kan ook zijn dat u de uitslag van uw huisarts krijgt. In dat geval maakt u hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.