Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Endometriose (behandeling)

Endometriose (behandeling)

U heeft mogelijk endometriose en wilt dit verder laten onderzoeken. Dat kan op de polikliniek Gynaecologie van het Martini Ziekenhuis. Bij een lichte vorm van endometriose zijn er verschillende behandelingen mogelijk. We kijken samen wat het beste bij u past. Heeft u een ernstige vorm van endometriose? Dan verwijzen wij u naar het speciale Endometriosecentrum UMCG. Onderzoek naar endometriose kan goed tijdens de menstruatie. Hier hoeft u de afspraak dus niet voor af te zeggen.

Onderzoeken

Het kan zijn dat er stukjes slijmvlies buiten de baarmoeder (endometriose) zitten die buikpijn geven. Misschien merkt u zelf niets van de stukjes endometriose en zijn ze toevallig door uw arts ontdekt. Endometriose kan vervelende klachten geven. Ook kan het moeilijker zijn om zwanger te raken. De gynaecoloog kan vaststellen of u endometriose heeft en in welke vorm door verschillende onderzoeken.

  • Gynaecologisch onderzoek: de gynaecoloog probeert de endometrioseplekken te zien of te voelen. Hiervoor gebruikt de arts een spreider (eendenbek) om de vagina open te houden.
  • Inwendig onderzoek met de vinger via de anus (rectaal toucher): hiermee kan de arts endometrioseplekken tussen de endeldarm en baarmoeder ontdekken.
  • Inwendig echoscopisch onderzoek: hiermee onderzoekt de arts een ernstige vorm van endometriose. Bijvoorbeeld als slijmvlies in de eierstokken zit.
  • Bloedonderzoek: dit kan aantonen hoe actief de endometriose is.
  • Een kijkoperatie (laparoscopie): dit geeft definitief uitsluitsel of u endometriose heeft. Er kan een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen. De patholoog onderzoekt dit stukje weefsel in het laboratorium. U krijgt na ongeveer 2 weken de uitslag.

Behandeling

De gynaecoloog bespreekt de uitslag met u. Samen beslist u welke behandeling het beste bij u past. Bij lichte endometriose is een behandeling niet altijd nodig. Maar bij uitgebreidere endometriose adviseert de gynaecoloog vaak een behandeling. Zonder behandeling gaat de endometriose niet weg. Na de overgang verdwijnen de klachten meestal wel.

Een behandeling kan bestaan uit het slikken van medicijnen. Vaak pijnstillers samen met hormonen. Ook een operatie, of een operatie samen met medicijnen zijn mogelijk.

Operatie

Bij een operatie haalt de gynaecoloog de endometriose weg met elektrische stroom. Hoe meer endometriose de arts weghaalt, hoe kleiner de kans dat het terugkomt. Maar het risico op andere klachten is dan wel groter. Uw gynaecoloog bespreekt de mogelijke risico’s met u. Samen beslist u welke behandeling bij u past.

Kinderwens

Bij ernstige endometriose verwijzen wij u voor een behandeling naar het Endometriosecentrum van het UMC Groningen. Hier hebben zij veel ervaring met ernstige endometriose. Bij ernstige endometriose is het vaak ook moeilijk om zwanger te raken. U komt dan in aanmerking voor kunstmatige bevruchting als IUI of IVF. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.