Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Endo-echografie lymfeklieren via de luchtpijp (EBUS)

Endo-echografie lymfeklieren via de luchtpijp (EBUS)

U heeft een afspraak voor een endo-echografie van de lymfeklieren via de luchtpijp. Echografie is een onderzoekstechniek die organen en weefsel zichtbaar maakt op een beeldscherm met behulp van ultrageluidsgolven. Bij een endo-echografie brengt de longarts via de mond een buigzame slang (een endoscoop) in de luchtpijp. Hiermee kan de longarts gedetailleerde opnames maken van lymfeklieren en het weefsel daaromheen of (pijnloos) weefsel wegnemen voor onderzoek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag 6 uur voor het onderzoek niet meer eten. Tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog heldere dranken drinken, zoals water, appelsap of thee. De laatste 2 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten en drinken.

  • Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die op de dag van het onderzoek innemen met wat water. Moet u medicijnen met een groot glas water innemen? Doe dit dan vroeg in de ochtend. Inhalatie medicijnen (pufjes) kunt u gewoon gebruiken.
  • Bent u diabetespatiënt en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten? Overleg dan met uw arts hoe u het medicijngebruik aanpast.
  • Gebruikt u bloedverdunners zoals Acounemarol (Sintromitis), Fenprocoumon (Marcoumar), Dabigatran (Pradaxa), Axibapan ( eliquis), Rivaroxaban (Xarelto)? Dan moet u deze waarschijnlijk stoppen. Vaak mag u Aspirine en Ascal wel doorgebruiken. Bespreek met u arts wat u moet doen met uw bloedverdunners.
    Soms moet u de bloedverdunners tijdelijk vervangen door andere medicijnen.
  • Voor het onderzoek krijgt u via een infuus een pijnstiller en een slaapmiddel. U wordt dan in een lichte slaap (sedatie) gebracht.

Onderzoek

Het roesje wordt toegediend door een Sedatie Praktijk Specialist. U krijg hiervoor een afspraak op het pre-sedatie spreekuur. De Sedatie Praktijk Specialist geeft u uitleg en beoordeelt of er risico’s zijn verbonden aan de
sedatie en of dat veilig kan.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. De Sedatie Praktijk Specialist brengt in uw onderarm een infuus in voor toediening van de sedatie en sluit de zuurstofvoorziening aan. Ook sluit de Praktijk Sedatie Specialist u aan op de bewaking. Daarmee wordt uw bloeddruk, ademhaling en hartslag gecontroleerd tijdens het onderzoek. Heeft u een gebitsprothese? Dan vragen we u deze uit te doen. Vervolgens brengt de Sedatie Praktijk Specialist u met bed naar de onderzoekskamer, waar het onderzoek plaatsvindt.

Voorafgaand aan het onderzoek verdooft de longarts door middel van een spray en vloeistof uw keel en luchtwegen plaatselijk. Dit kan als vervelend worden ervaren. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. Een bijtring beschermt uw tanden en de endoscoop. De longarts brengt de endoscoop via uw mond en uw keel in de luchtpijp. Uw luchtwegen blijven vrij, zodat u rustig kunt ademhalen. Als het onderzoek is afgelopen, haalt de longarts de endoscoop voorzichtig uit uw mond. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek

Als de longarts klaar is met het onderzoek, stopt de toediening van de medicijnen (sedatie). U wordt dan wakker. Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer van het Endoscopiecentrum om rustig te herstellen. Uw keel kan na het onderzoek wat rauw aanvoelen.

Na het onderzoek blijft u nog 2 uur ter observatie in de rustruimte of op de verpleegafdeling. U mag in deze 2 uur niet eten of drinken en moet op bed blijven. Wanneer de verdoving van de keel is uitgewerkt en u weer
normaal kunt slikken, krijgt u wat te drinken. De verpleegkundige verwijdert dan ook het infuus.

Door de sedatie mag u na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is nodig dat u van te voren vervoer naar huis regelt. U kunt voor de rest van de dag beter geen belangrijke afspraken maken.
Bent u voor het onderzoek met bloed verdunnende medicijnen gestopt? Start hier dan in overleg met uw longarts weer mee.

Complicaties

De kans op complicaties bij een endo-echografie is zeer klein. De kans op een bloeding is ongeveer 1 op de 1000 puncties (0,1%). Wilt u voor het onderzoek nog met de longarts praten over het risico op complicaties? Maak hiervoor dan een afspraak op de polikliniek Longziekten.   

Uitslag

Uw longarts bespreekt tijdens een poliklinische afspraak de resultaten van het onderzoek met u. Is weefsel bij u weggenomen voor nader onderzoek door de patholoog? Dan krijgt u de uitslag daarvan van de longarts bij uw volgende polikliniekbezoek.

Versie: 11 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Longziekten (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail: longziekten@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.