Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Duplex-onderzoek van de halsslagaders

Duplex-onderzoek van de halsslagaders

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een Duplex-onderzoek van de carotiden (halsslagaders). Bijvoorbeeld vanwege klachten van (voorbijgaande) verlamming of spraakstoornissen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. 

Onderzoek

Tijdens het Duplex-onderzoek wordt er met behulp van geluidsgolven een afbeelding gemaakt van uw halsslagaders. Daarnaast wordt op verschillende plekken de bloedstroomsnelheid gemeten, onder meer in slagaders die de hersenen van bloed voorzien. Terwijl u op een bed ligt, brengt de laborant op de plaats van de te onderzoeken bloedvaten wat gel aan op uw huid en beweegt een taster hierover heen. Via de taster stromen geluidsgolven door de bloedvaten. Hierdoor komen uw bloedvaten in beeld op een monitor. Met behulp van de geluidsgolven wordt de bloedstroom hoorbaar gemaakt en kunnen we de snelheid en de richting van de bloedstroom meten. Ook bij de armen en boven de ogen wordt naar de bloedstroom geluisterd. Tijdens het onderzoek neemt de laborant uw bloeddruk op. Het onderzoek duurt circa 1 uur.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog beoordeelt de onderzoeksresultaten en stuurt de bevindingen naar uw behandelend medisch specialist, die u de uitslag van het onderzoek geeft. Het kan ook zijn dat u de uitslag van uw huisarts krijgt. In dat geval maakt u hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.