Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. DSA-onderzoek

DSA-onderzoek

Samen met uw specialist heeft u gekozen voor een DSA-onderzoek.  Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van uw bloedvaten gemaakt. Afwijkingen in uw bloedvaten worden hierbij zichtbaar door contrastvloeistof. U komt voor dit onderzoek naar onze afdeling Dagbehandeling. Het onderzoek zelf krijgt u op de afdeling Radiologie. Door de moderne DSA-techniek is dit onderzoek minder zwaar. Ook kunt u snel weer naar huis.

Voorbereiding

Wij gebruiken bij dit onderzoek mogelijk een bloedvat in uw lies. Wij vragen u daarom om u aan de voorkant te scheren van uw navel tot halverwege uw bovenbenen. Ook uw schaamhaar hoort hierbij. Het scheren kunt u een dag van tevoren doen. U kunt het beste een ontharingscrème gebruiken, of scheerschuim, scheerzeep en wegwerpscheermesjes. Een scheerapparaat of tondeuse irriteert de huid vaak.

Eten en drinken

De dag van het onderzoek mag u ontbijten met een kopje thee en een beschuitje zonder beleg. Als het onderzoek pas in de middag is, kunt u dit als lunch nemen. Daarnaast vragen wij u om die dag 1,5 liter water extra te drinken. Dit mag u over de hele dag verdelen, dus voor en na het onderzoek.

Medicijnen en allergieën

Bent u zwanger? Dan doen wij dit onderzoek meestal niet. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. Ook moet u letten op het volgende:

  • Bloedverdunners: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kunt u ook het beste contact opnemen met de afdeling Radiologie. Zij kunnen u vertellen of u hier tijdelijk mee moet stoppen.
  • Allergie: als u eerder een allergische reactie op contrastvloeistof heeft gehad, is het belangrijk dat u dit aan uw arts meldt en aan de afdeling Radiologie.
  • Diabetes: als u diabetes heeft kunt u uw gewone schema blijven volgen.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Dagbehandeling. De verpleegkundige brengt u op tijd naar de onderzoekskamer van de afdeling Radiologie.

Contrastvloeistof

De laborant desinfecteert uw lies en dekt u toe met steriele lakens.
De radioloog geeft u een verdoving in uw lies. Daarna brengt hij of zij via een sneetje in de lies een dun buigzaam slangetje (katheter) in uw bloedvat. Via dit slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in waardoor hij of zij uw slagaders kan zien. U kunt het hiervan even warm krijgen.

Heel soms kan er een allergische reactie optreden bij het inspuiten van de vloeistof. De radioloog kan hier snel op reageren en u hier een medicijn tegen geven als dat nodig is.

Afsluiten onderzoek

De radioloog zal nog 10 minuten de plek waar het slangetje zat dichtdrukken. Hierna zal hij of zij er een drukverband om doen. Het DSA-onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u weer naar de Dagbehandeling gebracht. Hier blijft u 4 uur op bed liggen. Daarna mag u opstaan en naar huis. Het is belangrijk dat u vervoer naar huis regelt, want u mag zelf niet rijden of fietsen.

De rest van de dag moet u het rustig aan doen. Zorg dat u die dag niet hoeft te werken, boodschappen doen of sporten. Het is ook belangrijk dat er tijdens de hele nacht iemand bij u in huis is.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u later van uw specialist.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.