Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Dotteren (PTA) van een shunt

Dotteren (PTA) van een shunt

Het opheffen van een vernauwing in een bloedvat door het dotteren van de shunt. En daarmee de toegang voor hemodialyse veilig stellen. De behandeling duurt een uur tot anderhalf uur. De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelaar. 

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een PTA (Percutane Transluminale Angioplastiek) van uw shunt. PTA is beter bekend als dotteren.

Let op:

Gebruikt u bloedverdunners, bespreek dan met uw behandelend arts of u deze medicijnen mag blijven gebruiken. Alle andere medicijnen die u gebruikt, mag u gewoon innemen. Tenzij uw arts iets anders heeft gezegd.

Kreeg u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie? Vertel dat dan vooraf aan de afdeling Radiologie en uw behandelend arts. Heeft u diabetes? Dan kunt u uw gewone schema blijven volgen.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De laborant haalt u uit de wachtkamer en begeleidt u naar de behandelkamer.

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel. De laborant desinfecteert de huid en dekt u toe met steriele lakens. De aanprikplaats op de shunt wordt verdoofd, zodat de behandeling praktisch pijnloos is. Als deze verdoving is ingewerkt, prikt de radioloog met een holle naald de ader aan. Dan wordt er een buisje/werkkanaaltje ingebracht. Hier doorheen kunnen makkelijk en pijnloos voerdraden en katheters worden opgevoerd en zo nodig worden gewisseld. Via dit buisje spuit de radioloog de contrastvloeistof in. Daardoor worden de bloedvaten en ook de plaats van de vernauwing(en) zichtbaar. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u het even warm krijgen. Dit is normaal en verdwijnt na één of twee minuten.

Als er inderdaad een vernauwing zit, proberen we deze door middel van het opblazen een dotterballon te verhelpen. Dit kan soms een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Als het vernauwde bloedvat voldoende verwijd is, wordt de ballonkatheter verwijderd.

Als u aansluitend naar de dialyseafdeling gaat blijft het buisje zitten. Deze wordt afgeplakt want het buisje kan namelijk gebruikt worden om te dialyseren.

Als u na de ingreep naar huis mag, wordt de aanprikplaats afgedrukt en krijgt u een pleister op de prikplaats om nabloeden te voorkomen. Daarna mag u naar huis.

De behandeling duurt een uur tot anderhalf uur. De uitslag van de behandeling krijgt u van de specialist die de behandeling heeft aangevraagd.

Complicaties

Heel soms krijgen patiënten een allergische reactie bij het inspuiten van het contrastmiddel in de bloedbaan. Als u een contrastreactie krijgt, reageren de laboranten en de radioloog daar direct op. Als het nodig is, krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.