Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Dotterbehandeling of het plaatsen van een stent

Dotterbehandeling of het plaatsen van een stent

Behandeling waarbij we met een ballon een vernauwing of afsluiting in uw bloedvat opheffen. Bij het plaatsen van een stent plaatsen we een slangetje met hieraan een stent (een soort metalen gaaswerkje) in de vernauwde ader. De stent houdt het bloedvat open.

Hieronder leggen we uit hoe de behandeling verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden. We beschrijven de algemene gang van zaken van deze behandeling. Het is mogelijk dat hier iets van wordt afgeweken.

Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we met een ballon een vernauwing of afsluiting in uw bloedvat opheffen. Bij het plaatsen van een stent plaatsen we een slangetje met hieraan een stent (een soort metalen gaaswerkje) in de vernauwde ader. De stent houdt het bloedvat open.

Hoe lang de behandeling duurt is vooraf moeilijk te voorspellen.

Het is goed om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis die bij u blijft en die u na de behandeling naar huis brengt. Het is niet verantwoord om na afloop zelf naar huis te rijden.

Voorbereiding

Via een brief van onze opnameplanning hoort u wanneer en hoe laat u zich in het ziekenhuis moet melden. U gaat naar de verpleegafdeling Chirurgie. De meeste dotterbehandelingen vinden plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u over het algemeen dezelfde dag weer met ontslag mag. 

Het behandelen van vernauwde bloedvaten gebeurt meestal via een prik in de lies. Dan kan het nodig zijn dat het gebied van de lies geschoren is. Scheren gebeurt als dat nodig is in het ziekenhuis.

Bent u zwanger of denkt u dat u misschien zwanger bent? Dan kan het onderzoek niet plaatsvinden. Wilt u dan tijdig contact opnemen met de röntgenafdeling?

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Overleg dan met uw behandelend specialist of u deze mag doorgebruiken. Bij bloedverdunnende middelen is het risico op een nabloeding groter, waardoor dit extra aandacht nodig heeft.

Alle andere medicijnen die u eventueel gebruikt, moet u tijdens de opname gewoon innemen. Dit is tenzij uw specialist iets anders heeft gezegd.

De behandeling

U hoeft niet nuchter te blijven voor uw behandeling. Het is prettig als u voor de behandeling de blaas goed leegt. U moet na de behandeling lang blijven liggen en dan kunt u niet naar het toilet. Soms krijgt u een half uur voor de behandeling nog een prik met medicatie. U krijgt voor de behandeling een OK-jasje aan.

Het personeel van de verpleegafdeling brengt u naar de afdeling Interventieradiologie. Hier wordt u door een laborant ontvangen die u verder naar de behandelkamer begeleidt.

U gaat op uw rug op de behandeltafel liggen. De laborant scheert als dat nodig is de liezen, desinfecteert deze en dekt u toe met steriele lakens.

Daarna wordt de lies verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt, prikt de radioloog met een holle naald de slagader in de lies aan. Door deze holle naald wordt een voerdraad in de slagader gebracht. Over deze voerdraad wordt de ballonkatheter (dun slangetje) opgeschoven naar de vernauwing.

Op de plaats van de vernauwing wordt het ballonnetje opgeblazen. Dit kan soms een drukkend en pijnlijk gevoel geven.

Soms is het nodig om een stent in de vernauwing/afsluiting te plaatsen. Een stent is een buisje, gemaakt van metalen gaaswerk. De stent blijft achter en houdt de slagader open. Het plaatsen van de stent gebeurt via een katheter, ook via de lies.

Na het verwijderen van de voerdraad wordt een contrastvloeistof ingespoten om te kijken of de vernauwing voldoende opgeheven is. Het inspuiten van contrastvloeistof kan een warm gevoel in uw lichaam geven. Als het vernauwde bloedvat voldoende verwijd is, verwijderen we de ballonkatheter. De radioloog drukt de prikplaats in de lies nog ongeveer 10 minuten stevig dicht of hij plaatst een plugje. Na afloop krijgt u een pleister en als dat nodig is een stevig drukverband op de prikplaats om nabloeden te voorkomen. Daarna wordt u in uw bed teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Op de hierboven beschreven behandeling zijn meerdere variaties mogelijk. Zo kunnen we in de lies een andere ader aanprikken in plaats van een slagader. Daarnaast kan deze behandeling ook gedaan worden via een andere prikplaats. In de arm bijvoorbeeld. Het verloop van deze behandelingen is in principe hetzelfde.

Kijk voor meer informatie over de behandeling op https://www.hartwijzer.nl/dotteren

Na de behandeling

Als u via de lies bent behandeld, moet u tenminste twee uur plat blijven liggen. Dit plat liggen kan lastig zijn als u naar het toilet moet. De verpleging weet dit en helpt u bij dit ongemak.

De verpleegkundige controleert in de eerste uren na de behandeling uw bloeddruk regelmatig. Tenzij anders aangegeven kunt u dezelfde dag naar huis. U hoeft na de behandeling dus niet langer in het ziekenhuis te blijven. De pleister mag u een aantal dagen hierna zelf verwijderen.

Mogelijke complicaties

In uitzonderlijke gevallen treedt er een allergische reactie op bij het inspuiten van contrastmiddel in de bloedbaan. Dat noemen we een contrastreactie. Dat komt door een allergie voor één of meer bestanddelen van dit middel en treedt vrij snel na het inspuiten op.

Als u een contrastreactie krijgt, reageren de laboranten en de radioloog daar direct op. Als het nodig is, krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Kreeg u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een allergische reactie? Laat dat dan van tevoren aan de röntgenafdeling en aan uw behandelend arts weten. Dan kunnen we eventuele voorzorgsmaatregelen nemen of kiezen voor een alternatief onderzoek.

Uw familie of naaste kan in principe niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.